Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.46.6.10

Dinamika prosušivanja i promjene kakvoće grožđa sorte 'Plavina' u kontroliranim uvjetima proizvodnje prošeka

Željko Andabaka ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Katarina Anzulovć ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Darko Preiner ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Domagoj Stupić ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvjezdana Marković ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Edi Maletić ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasminka Karoglan Kontić ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Tomaz ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Iva Šikuten orcid id orcid.org/0000-0002-3396-1276 ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 734 Kb

str. 96-103

preuzimanja: 64

citiraj


Sažetak

Prosušivanje grožđa jedan je od ključnih postupaka u proizvodnji prošeka, desertnog vina s dugom tradicijom proizvodnje u Hrvatskoj. Tradicionalne sorte koje su se koristile u proizvodnji prošeka su autohtone sorte Dalmacije. Jedna od sorata koja se zbog svoje rasprostranjenosti i karakteristika može koristiti u proizvodnji prošeka je autohtona sorta 'Plavina'. Tradicionalna proizvodnja prošeka uključuje prosušivanje grožđa na zraku, međutim razvojem tehnologije otvorile su se i mogućnosti sušenja u kontroliranim uvjetima. Stoga je cilj rada bio utvrditi promjene kakvoće grožđa sorte 'Plavina crna' u kontroliranim uvjetima sušenja. Rezultati su pokazali kako je sušenjem došlo do koncentriranja sadržaja bobice te se povećao sadržaj šećera i organskih kiselina. Prosušivanjem se smanjio sadržaj polifenolnih i hlapljivih spojeva. Kako bi se utvrdio točan utjecaj na konačni proizvod, potrebna su daljnja istraživanja

Ključne riječi

prošek; prosušivanje; 'Plavina crna'; kontrolirani uvjeti

Hrčak ID:

312550

URI

https://hrcak.srce.hr/312550

Datum izdavanja:

14.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 181 *