Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 46. No. 6., 2023.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.46.6.10
Dinamika prosušivanja i promjene kakvoće grožđa sorte 'Plavina' u kontroliranim uvjetima proizvodnje prošeka
Željko Andabaka
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Katarina Anzulovć
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Darko Preiner
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Domagoj Stupić
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvjezdana Marković
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Edi Maletić
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasminka Karoglan Kontić
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Tomaz
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Iva Šikuten
orcid.org/0000-0002-3396-1276
; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Prosušivanje grožđa jedan je od ključnih postupaka u proizvodnji prošeka, desertnog vina s dugom tradicijom proizvodnje u Hrvatskoj. Tradicionalne sorte koje su se koristile u proizvodnji prošeka su autohtone sorte Dalmacije. Jedna od sorata koja se zbog svoje rasprostranjenosti i karakteristika može koristiti u proizvodnji prošeka je autohtona sorta 'Plavina'. Tradicionalna proizvodnja prošeka uključuje prosušivanje grožđa na zraku, međutim razvojem tehnologije otvorile su se i mogućnosti sušenja u kontroliranim uvjetima. Stoga je cilj rada bio utvrditi promjene kakvoće grožđa sorte 'Plavina crna' u kontroliranim uvjetima sušenja. Rezultati su pokazali kako je sušenjem došlo do koncentriranja sadržaja bobice te se povećao sadržaj šećera i organskih kiselina. Prosušivanjem se smanjio sadržaj polifenolnih i hlapljivih spojeva. Kako bi se utvrdio točan utjecaj na konačni proizvod, potrebna su daljnja istraživanja
Ključne riječi
prošek; prosušivanje; 'Plavina crna'; kontrolirani uvjeti
Hrčak ID:
312550
URI
Datum izdavanja:
14.12.2023.
Posjeta: 624 *