Skip to the main content

Preliminary communication

https://doi.org/10.21857/y26kecge49

Tri skice o multikulturnom Trstu i njegovoj glazbi u 19. stoljeću: obnova društvenih klasa, koloplet nacionalnih buđenja

Ivano Cavallini ; Università degli Studi di Palermo, Palermo, Italy


Full text: english pdf 262 Kb

page 465-475

downloads: 61

cite


Abstract

Za vrijeme vladavine Marije Terezije i njezina sina Josipa II. Trst je temeljito nanovo izgrađen i tako postao privlačna luka Habsburškog Carstva oslobođena poreza. Od početka 18. stoljeća do prvog desetljeća 20. stoljeća stanovništvo Trsta povećalo se s 5000 na 230 000 stanovnika. Nevjerojatan broj došljaka stigao je iz srednje Europe i sredozemnih obalnih područja. Multietnička srednja klasa dobila je brojne privilegije koje nikada nisu bile dodijeljene plemstvu, a njezin status prepoznaje se u strasti za komornu glazbu i simfonije bečke klasike koje su se izvodile na privatnim i javnim koncertima.
Tijekom 1860-ih uz pomoć čeških intelektualaca i glazbenika Slovenci starosjedioci osnovali su skupinu društava u kojima se izvodila glazba romantizma, nacionalne himne i popijevke (Lieder). Taj je smjer kretanja kulminirao utemeljenjem Narodnog doma i slovenskog društva Glasbena matica. Talijanski nacionalisti istodobno su ostvarili djelomičnu kontrolu nad opernom kućom, a njemačka manjina odgovorila je osnutkom Udruge Schiller (Schillerverein), u kojoj je Julius Heller ulagao energiju u širenje glazbe romanizma i kasnoromantičkih autora. Unatoč političkim sukobljavanjima, ove su tri skupine znatno unaprijedile instrumentalnu glazbu koja je obilježila glazbenu kulturu Trsta onoga doba.

Keywords

19. stoljeće; Trst; glazba; društvene klase; nacionalno buđenje; Talijani; Nijemci/Austrijanci; Slovenci; Hrvati

Hrčak ID:

313373

URI

https://hrcak.srce.hr/313373

Publication date:

16.1.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 135 *