Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.3935/zpfz.73.5.06

Svjetla budućnost za nuklearno razoružanje ili utopija?: Pravna ocjena Ugovora o zabrani nuklearnog oružja iz 2017. i njegov odnos s Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja iz 1968.

Marija Tomljenović ; Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 290 Kb

str. 985-1019

preuzimanja: 98

citiraj


Sažetak

Ugovor o zabrani nuklearnog oružja prvi je univerzalni međunarodni ugovor koji propisuje zabranu nuklearnog oružja te kao takav predstavlja velik doprinos međunarodnom pravu u području nuklearnog razoružanja. Glavna svrha i cilj Ugovora o zabrani nuklearnog oružja jest potpuna eliminacija nuklearnog oružja. Države koje su stranke Ugovora o zabrani nuklearnog oružja pripadaju skupini koja ne posjeduje nuklearno oružje te u odnosu na njih pridržavanje pravila i ispunjenje obveza propisanih Ugovorom o zabrani nuklearnog oružja ne bi trebalo predstavljati nikakav problem. Međutim, praktični učinak ugovora o kontroli nuklearnog oružja velike nuklearne sile smatraju nerealnim i progresivnim pristupom razoružanja. Stoga je vrlo teško predvidjeti hoće li se nuklearne države i njihovi saveznici odlučiti na ratifikaciju ugovora u skoroj budućnosti. Prema tome, u kontekstu Ugovora o zabrani nuklearnog oružja pokušat će se ponuditi odgovor na sljedeća pitanja. Prvo, može li Ugovor o zabrani nuklearnog oružja per se predstavljati temeljni pravni okvir kojeg se sve države moraju pridržavati? I drugo, mogu li nuklearne države prema pravilu persistent objector spriječiti moguću uspostavu običajnog međunarodnog prava? Za pretpostaviti je kako će upravo pritisak nenuklearnih država možda na neki način utjecati na nuklearne države kako bi u određenoj mjeri osjećale obvezu pridržavanja odredbi koje propisuje Ugovor o zabrani nuklearnog oružja. Zbog uspostave norme koja zabranjuje nuklearno oružje, potrebno je u konačnici objasniti i odnos Ugovora o zabrani nuklearnog oružja s već postojećim pravnim instrumentima, posebice s Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja.

Ključne riječi

Ugovor o zabrani nuklearnog oružja; Ugovor o neširenju nuklearnog oružja; nuklearno oružje; persistent objector; nuklearno razoružanje

Hrčak ID:

313514

URI

https://hrcak.srce.hr/313514

Datum izdavanja:

31.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 242 *