Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.21860/medflum2024_313681

Sirova veganska prehrana u kontekstu SARS-CoV2 infekcije

Tanja Grubić Kezele ; University of Rijeka, Faculty of Medicine, Department of Physiology, Immunology and Pathophysiology, Rijeka, Croatia; Clinical Hospital Center Rijeka, Department of Clinical Microbiology, Rijeka, Croatia
Tamara Gulić ; University of Rijeka, Faculty of Medicine, Department of Physiology, Immunology and Pathophysiology, Rijeka, Croatia;
Gordana Blagojević Zagorac orcid id orcid.org/0000-0003-1249-3802 ; University of Rijeka, Faculty of Medicine, Department of Physiology, Immunology and Pathophysiology, Rijeka, Croatia; University Center Varaždin, University North, Varaždin, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 3.841 Kb

str. 15-27

preuzimanja: 108

citiraj


Sažetak

Većina osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 razvije blagu do umjerenu koronavirusnu bolest (COVID-19), ali klinička prezentacija i opći tijek bolesti uvelike se razlikuju i uglavnom ovise o zdravstvenom stanju pacijenta prije infekcije. Određeni broj ljudi, posebno onih koji su imali teški COVID-19, ima multiorganske simptome koji traju tjednima, a u nekim slučajevima i dulje od 12 mjeseci nakon infekcije, a neki pokazuju imunofenotip koji podržava kroničnu upalu i može dovesti do razvoja autoimunosti i neuroinflamacije. Nezdrav način života i s njim povezana zdravstvena stanja, posebice pretilost, hipertenzija, dijabetes tipa 2 i hiperlipidemija, povezani su s težim oblicima bolesti COVID-19, ali podatci o utjecaju prehrane na klinički tijek bolesti još uvijek nedostaju. Sirova veganska prehrana ograničava unos nepoželjnih sastojaka hrane kao što su zasićene i nezasićene masti, natrij i dodani šećeri, a istovremeno je bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama te stoga ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje. Svrha ovog članka je dati pregled čimbenika povezanih s težinom i ishodom bolesti COVID-19, istaknuti sve važne učinke sirove veganske prehrane na zdravlje pojedinca i raspravljati o njima u kontekstu infekcije virusom SARS-CoV-2.

Ključne riječi

COVID-19; hipertenzija; pretilost; SARS-CoV-2; sirova hrana; vegani

Hrčak ID:

313681

URI

https://hrcak.srce.hr/313681

Datum izdavanja:

1.3.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 280 *