Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Prava djeteta u bolnici – 20 godina Konvencije o pravima djece

Vlasta Krešić
Milica Tepavec


Puni tekst: hrvatski pdf 231 Kb

str. 221-225

preuzimanja: 16

citiraj


Sažetak

Prije 20 godina Generalna skupština UN-a usvojila je Konvenciju o pravima djeteta i otada sve članice potpisnice Konvencije poduzimaju niz mjera za promicanje prava djeteta. Ujedno, Konvencija je prvi dokument u kojemu se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu. Republika Hrvatska prihvatila je i potpisala Konvenciju o pravima djeteta 1991. godine. Tim činom, Republika Hrvatska se obvezala pred međunarodnom zajednicom da će primjenjivati sva pravila kojima se jamči zaštita prava djece.
Osim općih principa na kojima su utemeljena prava djece, sve se više pokazuje potreba za specifičnom edukacijom stručnjaka koji rade s djecom, naročito iz područja zdravstvene skrbi.
Priznanje i poštivanje prava djeteta u bolnicama može se činiti specifičnim i ograničenim u usporedbi s ostalim ljudskim pravima, ali u suštini sadržava osnovne elemente šireg konteksta prava.
Što se tiče prava na globalnoj razini, u dječjim bolnicama i odjelima još uvijek traju procesi koji imaju za cilj njihovu uspostavu. Između ostalog, u svijetu i u Hrvatskoj postoje dječji odjeli i dječje bolnice koje nisu usvojile povelju o pravima djeteta u bolnici, a također mnogi nemaju adekvatne evaluacijske sustave procjene u kojoj mjeri se ta prava u bolnici poštuju.
Iz tih razloga pojedina stručna društva, međunarodne udruge i zdravstvene ustanove koje rade s djecom, su prihvatila pojedine stručne programe kao trajnu edukaciju i praksu u cilju poboljšanja zdravlja i dobrobiti djece kroz poštivanje njihovih ljudskih prava.
Ovaj članak bavi se implikacijama koje dječja prava imaju na zdravstvenu skrb o djeci u cjelini, polazeći od svakodnevnih odnosa između zdravstvenih djelatnika i djece i njihovih obitelji.

Ključne riječi

Konvencija o pravima djece; prava djeteta u bolnici; zdravstveni djelatnici; edukacija

Hrčak ID:

313952

URI

https://hrcak.srce.hr/313952

Datum izdavanja:

15.12.2009.

Posjeta: 38 *