Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.32701/dp.25.1.2

Religija, teologija i filozofske vještine automatiziranih programa za čavrljanje (chatbotova) pogonjenima velikim jezičnim modelima (LLM)

Marcin Trepczyński orcid id orcid.org/0000-0003-0612-2597 ; Filozofski fakultet, Sveučilište u Varšavi, Varšava, Poljska


Puni tekst: engleski pdf 176 Kb

str. 19-36

preuzimanja: 268

citiraj


Sažetak

U radu se nastoji prikazati kako se vjera i teologija mogu iskoristiti za testiranje uspješnosti velikih jezičnih modela (LLM–ova) i automatiziranih programa za čavrljanje (chatbotova) pogonjenima na takvim modelima, mjerenjem njihovih filozofskih vještina. Predstavljaju se rezultati testiranja četiriju odabranih chatbotova: ChatGPT, Bing, Bard i Llama2. Za potrebe testiranja uzeta su tri moguća izvora iz područja vjere i teologije: 1) teorija četiri smisla Svetog pisma, 2) apstraktne teološke izjave, 3) apstraktna logička formula izvedena iz vjerskog teksta kako bi se pokazalo da su ovi izvori korisni u zadacima koji učinkovito mjere filozofske vještine kao što su npr. interpretacija danog isječka, kreativna dedukcija te prepoznavanje ontoloških ograničenja. Ovakav pristup omogućuje ispitivanje osjetljivosti kojom se otkrivaju razlike u uspješnosti četiriju chatbotova. Također je dan primjer kako odrediti referentne vrijednosti za ocjenu i usporedbu vještina, koristeći kriterije za procjenu te pojednostavljene skale za ocjenjivanje svakog korištenog chatbota u pogledu ispunjenja pojedinog kriterija.

Ključne riječi

veliki jezični modeli; chatbotovi; testiranje; filozofske vještine; religija; teologija; interpretacija; zaključivanje

Hrčak ID:

313999

URI

https://hrcak.srce.hr/313999

Datum izdavanja:

7.2.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 386 *