Skoči na glavni sadržaj

Uvodnik

Klimatske promjene kao najveći izazov

Uredništvo HŠD ; Hrvatsko šumarsko društvo


Puni tekst: hrvatski pdf 113 Kb

str. 5-5

preuzimanja: 69

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 114 Kb

str. 6-6

preuzimanja: 35

citiraj


Sažetak

Krajem 2023. godine (30. studenoga – 13. prosinca) održana je 28. Konferencija Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP 28). U Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima okupilo se oko 85.000 sudionika, uključujući više od 150 šefova država i vlada. Sudjelovao je i premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković te je u svom govoru poručio da su od svih kriza s kojima smo suočeni, klimatske promjene najveći izazov za čovječanstvo. Zaključak konferencije, nakon prve svjetske globalne procjene stanja, ukazao je na presporo djelovanje u svim područjima aktivnosti vezanih za klimu – od smanjenja emisija stakleničkih plinova i jačanja otpornosti na klimatske promjene do dobivanja financijske i tehnološke potpore ranjivim nacijama. Djelovanje se mora ubrzati do 2030. godine, a glavni cilj je održati porast globalne temperaturne do granice od 1,5°C. Pozvane su vlade da ubrzaju prelazak s fosilnih goriva k obnovljivim izvorima energije, da se do 2030. godine utrostruče kapaciteti obnovljive energije i udvostruče stope rasta energetske učinkovitosti, a do 2050. godine postigne neto nulta emisija fosilnih goriva.
U posljednje vrijeme vrlo su aktualne teme vezane baš za klimatske promjene. Tako su na ovogodišnjem 54. Europskom šumarskom natjecanju u nordijskom skijanju, održanom u francuskim Alpama, prezentirane promjene u Alpama nastale pod utjecajem klimatskih promjena. Istraživanja su pokazala kako je na ovom području povećanje prosječne temperature od 1980-ih godina ubrzanije u odnosu na globalno povećanje prosječne temperature. Posljedica toga je pomicanje granica vegetacije i šume prema višim nadmorskim visinama, dok stabla poprimaju veće visine. Alpe su postale zelenije nego prije.
I na 28. Alpe-Adria zimsko-sportskom susretu šumara u Sloveniji tema prezentacije su posljedice šumskih šteta uslijed nezapamćenih poplava koje su prošle godine zadesile ovu nama susjednu zemlju. Čak i sportska druženja europskih šumara ne mogu zaobići temu klimatskih promjena što samo govori o važnosti ove teme. I unutar Republike Hrvatske na skupu 4. Dana poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u Osijeku prezentirane su posljedice prošlogodišnjega srpanjskog nevremena s velikim štetama u državnim šumama koje se sad procjenjuju na 3,7 milijuna kubika.
Sadašnje i buduće djelovanje šumarske struke i znanosti bit će sve više usmjereno na shvaćanje posljedica klimatskih promjena i prilagodbi gospodarenju u šumama. To zahtjeva angažman svih sastavnica unutar šumarskog sektora.
Uredništvo

Ključne riječi

Hrčak ID:

314314

URI

https://hrcak.srce.hr/314314

Datum izdavanja:

12.2.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 247 *