Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Evaluacija dokumenta Ratio fundamentalis nationalis pro Bosnia et Herzegovina: revizija ili stvaranje novih pastoralno-pravnih smjernicâ o formaciji svećenika?

Ilija Marković orcid id orcid.org/0000-0001-7314-2817 ; Univerzitet u Sarajevu - Katolički bogoslovni fakultet, Sarajevo, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 273 Kb

str. 195-216

preuzimanja: 25

citiraj


Sažetak

Ovaj rad predstavlja prošireni tekst izlaganja sa susreta biskupa BK BiH i profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (5. srpnja 2023.). Nakon uvodnih redaka o odgoju i svećeničkoj formaciji, prvi dio rada predstavlja novi Ratio fundamentalis institutionis sacerdotalis (2016.) Dikasterija za kler: narav, strukturu i cilj dokumenta te njegove temeljne odrednice. Na isti način je, u drugom dijelu, analiziran Ratio institutionis sacerdotalis nationalis pro Bosnia et Herzegovina (2014.). Osim analize dokumenta, donose se i određeni prijedlozi izmjena i dopuna za Ratio nationalis u svjetlu novih Temeljnih odredbi o svećeničkom odgoju i izobrazbi (Ratio fundamentalis). Nakon analize oba dokumenta, u zaključku se nastoji odgovoriti na pitanje: Je li dovoljno samo amandmansko djelovanje na Ratio nationalis, tj. dodati novosti i izmjene od kojih su neke ovdje predložene, ili je možda bolje ići putem izrade potpuno novog dokumenta o odgoju i izobrazbi svećenika u Bosni i Hercegovini? Odgovor na to pitanje u nadležnosti je biskupske konferencije.

Ključne riječi

Ratio fundamentalis; Ratio nationalis; Bosna i Hercegovina; formacija svećenika

Hrčak ID:

314672

URI

https://hrcak.srce.hr/314672

Datum izdavanja:

29.2.2024.

Podaci na drugim jezicima: talijanski

Posjeta: 82 *