Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.59245/ps.33.1.1

Pravo na žalbu i konsenzualne forme u kaznenom postupku: Komparativna iskustva i istraživanje prakse u Republici Hrvatskoj

Darija Zeljko ; The Faculty of Law University of Zagreb


Full text: croatian pdf 418 Kb

page 1-21

downloads: 0

cite


Abstract

Instituti konsenzualne pravde podrazumijevaju odricanje ili ograničenja u svezi s pravnim lijekovima, iako akademska zajednica i nevladine organizacije upozoravaju na opasnosti povezane s odricanjem ili znatnim ograničavanjem prava na žalbu prilikom njihove regulacije ili uporabe. Komparativna analiza usredotočena je na institute konsenzualne pravde i pravo na žalbu iz europske (civil law) i američke (common law) perspektive, uključujući standarde koji su razvijeni u Vijeću Europe i međunarodnom kaznenom pravu. Cilj je rada ispitati različite pristupe i zakonodavna rješenja u vezi s ograničenjem okrivljenikova prava na žalbu u tom specifičnom području. Uz uvodne napomene o posebnostima njemačkog, švicarskog, francuskog i talijanskog rješenja, u radu se daje opsežna analiza hrvatskog zakonodavnog okvira.
Također se istražuje kako Hrvatska regulira pravo na prigovor i žalbu kada je riječ o kaznenom nalogu, najkorištenijem institutu konsenzualne pravde. Nadalje, analizom sudske prakse prikazuju se zakonska ograničenja prava na žalbu u vezi s presudom na temelju sporazuma stranaka. Kvalitativna analiza usredotočena je na iskustva praktičara prikupljena tijekom niza polustrukturiranih intervjua sa sucima, državnim odvjetnicima i braniteljima o upotrebi instrumenata konsenzualne pravde. Dodatno se koriste podaci Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu, najvećeg državnog odvjetništva u Hrvatskoj, o postotku prigovora na presudu kojom je izdan kazneni nalog te se prikazuju tipični predmeti u kojima se državni odvjetnik žalio na presudu kojom je izdan kazneni nalog.

Keywords

kazneni nalog, presuda na temelju sporazuma stranaka, pravni lijekovi, odricanje od prava na žalbu, konsenzualna pravda

Hrčak ID:

315545

URI

https://hrcak.srce.hr/315545

Publication date:

10.4.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *