Pregledni rad
https://doi.org/10.26800/LV-146-supl1-5
Prevencija alergijskih bolesti
Barbara Kvenić
*
* Dopisni autor.
Puni tekst: hrvatski pdf 1.441 Kb
str. 32-35
preuzimanja: 248
citiraj
APA 6th Edition
Kvenić, B. (2024). Prevencija alergijskih bolesti. Liječnički vjesnik, 146 (Supp 1), 32-35. https://doi.org/10.26800/LV-146-supl1-5
MLA 8th Edition
Kvenić, Barbara. "Prevencija alergijskih bolesti." Liječnički vjesnik, vol. 146, br. Supp 1, 2024, str. 32-35. https://doi.org/10.26800/LV-146-supl1-5. Citirano 25.12.2024.
Chicago 17th Edition
Kvenić, Barbara. "Prevencija alergijskih bolesti." Liječnički vjesnik 146, br. Supp 1 (2024): 32-35. https://doi.org/10.26800/LV-146-supl1-5
Harvard
Kvenić, B. (2024). 'Prevencija alergijskih bolesti', Liječnički vjesnik, 146(Supp 1), str. 32-35. https://doi.org/10.26800/LV-146-supl1-5
Vancouver
Kvenić B. Prevencija alergijskih bolesti. Liječnički vjesnik [Internet]. 2024 [pristupljeno 25.12.2024.];146(Supp 1):32-35. https://doi.org/10.26800/LV-146-supl1-5
IEEE
B. Kvenić, "Prevencija alergijskih bolesti", Liječnički vjesnik, vol.146, br. Supp 1, str. 32-35, 2024. [Online]. https://doi.org/10.26800/LV-146-supl1-5
Sažetak
Prevalencija alergijskih bolesti pokazuje brzu tendenciju rasta diljem svijeta. Identificiranje mehanizama kojima bi se u ranom djetinjstvu prevenirale alergije značajno bi smanjilo teret bolesti kasnije u životu i smanjilo bi morbiditet i mortalitet uzrokovan anafilaksijom. Preventivne mjere možemo podijeliti u primarne, sekundarne i tercijarne. Primarnom prevencijom djelujemo na sprječavanje senzitizacije na pojedine alergene. Dokazi sugeriraju da izbjegavanje pojedinih alergena u hrani tijekom trudnoće ili dojenja neće značajno utjecati na razvoj alergije u potomka. Poželjno je rano uvođenje namirnica s visokim alergenim potencijalom u prehranu doječeta (kikiriki, mlijeko, jaja). Sekundarna prevencija usmjerena je na bolesnike s već postojećim alergijama u
svrhu širenja senzitizacijskog profila. Tercijarnoj prevenciji alergijskih bolesti cilj je smanjiti rizik anafilaksije i inducirati toleranciju.
Ključne riječi
ALERGIJA; PREVENCIJA
Hrčak ID:
315817
URI
https://hrcak.srce.hr/315817
Datum izdavanja:
11.4.2024.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 770
*