Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/https://doi.org/10.17234/RadoviZHP.55.12

Konstrukcija identiteta moderne misleće žene: Valéria Dienes (1879-1987), filozofkinja i utemeljiteljica škole umjetnosti pokreta i njezin doprinos emancipaciji žena (Sažetak)

Judit Acsády


Puni tekst: engleski pdf 2.060 Kb

str. 199-221

preuzimanja: 15

citiraj


Sažetak

Rad predstavlja Valériju Dienes, višestranu znanstvenicu u kontekstu suvremenih društvenih krugova kojima je pripadala. Rođena je 1879. u Szekszárdu kao Valéria Geiger, kći oca pravnika i majke učiteljice. Prvu kvalifikaciju stekla je kao učiteljica na Institutu za izobrazbu učitelja Erzsébet. Valéria je pripadala prvoj generaciji žena koje su mogle upisati sveučilište pa je odlučila iskoristiti priliku i upisala studij matematike. Studirala je i estetiku, filozofiju i glazbu. Prevodila je filozofska djela i objavljivala radove iz suvremenih društvenih znanosti i psihologije. Valéria je pripadala Društvu društvenih znanstvenika i Galilejevom krugu. Udala se za kolegu, studenta matematike Pála Dienesa, i oboje su završili doktorski studij. Godine 1908. par je otišao u Pariz gdje je Valéria uz studij matematike na Sorboni pohađala predavanja filozofa Henrija Bergsona na École Normal Supérieure te se s njim upoznala. Pariz je također bio mjesto gdje je pratila tečaj Isadore i Raymonda Duncana o plesu i umjetnosti pokreta, temeljen na starogrčkim elementima. To je bila osnova na kojoj je razvila svoj znanstveni sustav pokreta, orkestiku.
Cilj je rada pridonijeti ranijim studijama o životu Valérije Dienes, o njezinoj osobnosti i opusu moderne misleće žene. Istaknut će se načini na koje je Valéria Dienes pridonijela oslobađanju žena, poput oslobađajućeg učinka orkestičkog plesa koji je mogao imati ključnu ulogu u formuliranju alternativnog identiteta. Njezin doprinos artikulaciji feminističkih ideja još nije detaljnije istražen. O argumentima njezinih eseja objavljenih u feminističkom časopisu pod nazivom A Nő (Žena) raspravlja se u kontekstu suvremene feminističke literature u Mađarskoj ukazujući na njezino značenje u povijesti emancipacije žena i povijesti moderne
ženske svijesti.

Ključne riječi

Valéria Dienes, orkestika, emancipacija žena, feminizam u Mađarskoj

Hrčak ID:

316267

URI

https://hrcak.srce.hr/316267

Datum izdavanja:

20.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 40 *