Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31306/s.66.1.4

Djelomični prikaz nadležnih tijela državne uprave RH u području zaštite na radu od 1990. do 2023. godine

Cvetan Kovač orcid id orcid.org/0000-0001-8984-942X ; ESSE - Europsko društvo inženjera sigurnosti, Zagreb, Hrvatska
Marinko Đ. Učur ; Rijeka, Hrvatska
Ivana Krišto ; Grad Zagreb, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 236 Kb

str. 39-54

preuzimanja: 21

citiraj


Sažetak

Polazište i okvir ovog rada je određenje zajedničkog cilj državne uprave, odnosno javne uprave (koja u širem smislu obuhvaća državnu upravu, lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu i javne službe), koje u najširem smislu imaju za cilj „zadovoljavanje općih interesa i javnih potreba“, pa tako i javnog interesa u području zaštite na radu .
U ovome radu piše se o poslovima državne uprave, ustrojstvu državne uprave (pa i u 2023. godini), a posebno o Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (Uprava za rad i zaštitu na radu, istaknuto) i Državnom inspektoratu (područjima inspekcijskih poslova i „sektoru inspekcije rada“), kao i o uredbama o unutrašnjem ustroju tijela državne uprave. Izdvaja se dio sadržaja u radu koji se odnosi na kronološki (razvojni) prikaz tijela državne uprave (njihovo ustrojstvo i djelokrug kroz ministarstva, središnjih državnih ureda i državnih upravnih organizacija u području zaštite na radu od 1990. do 2023. godine).
Ustav Republike Hrvatske i zakoni na snazi (kao i oni koji su važili od 1990. godine utvrđuju poslove državne uprave kao uvjetovanih cjelina: provedba državnih politika; neposredna provedba zakona i drugih propisa te izravno primjenjivih propisa Europske unije; inspekcijski nadzori; upravni nadzori; drugi upravni i stručni poslovi državne uprave. Za uspješno funkcioniranje tog sustava bitni su, pored drugih, ustrojstvo državne uprave. To se u ovom radu ističe prikazom ustrojstva nadležnosti tijela državne uprave Republike Hrvatske u području zaštite na radu.

Ključne riječi

državna uprava, inspekcijski nadzor, zaštita na radu, Državni inspektorat

Hrčak ID:

316316

URI

https://hrcak.srce.hr/316316

Datum izdavanja:

2.4.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 53 *