Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/gzb.47.3.7

Dorada i skladištenje lana

Ana Matin ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivan Brandić orcid id orcid.org/0000-0003-4135-8757 ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska *
Tugomir Majdak ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Luka Metić ; Agronomski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Božidar Matin ; Fakultet Šumarstva i drvne tehnologije, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 1.235 Kb

str. 80-87

preuzimanja: 178

citiraj


Sažetak

Lan je jedna od najstarijih biljaka i već se tisućljećima uzgaja prije svega zbog sjemenki i vlakana. U posljednje vrijeme lan sve više koristi kao prirodni kompozit u izgradnji raznih materijala kao što su dijelovi automobila i slično. Dorada omogućuje uz modernu tehnologiju da vlakna lana postanu čvršća i dugovječnija te se time približava umjetno stvorenim materijalima, kao konkurent u tekstilnoj i građevinskoj industriji. Procesi dorade i skladištenja uvelike pridonose zastupljenosti lana na tržištu i popularnosti. Samom doradom utječemo i na kvalitetu sjemenki i ulja, kako u medicinske svrhe, tako i u prehrambenoj industriji. Razvojem tehnologije skladištenja lan prestaje biti kultura čija prerada završava kratko nakon žetve, već je poboljšanjem uvjeta skladištenja omogućena njegova dorada tokom čitave sezone sa minimalnom promjenom kvalitete vlakana i sjemena za daljnju doradu.

Ključne riječi

lan; dorada; skladištenje

Hrčak ID:

316395

URI

https://hrcak.srce.hr/316395

Datum izdavanja:

14.4.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 615 *