Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.3935/ljsr.v30i2.502

Povjerljivost u superviziji iz perspektive supervizora

Nikica Hamer Vidmar ; Ministarstvo pravosuđa i uprave, Služba za podršku žrtvama i svjedocima, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 341 Kb

str. 99-127

preuzimanja: 16

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je utvrditi koje se etičke dileme vezane uz povjerljivost, kao važno etičko načelo, javljaju kod supervizora, kako postupaju u tim slučajevima i čime se vode. U istraživanju koje je provedeno putem anonimnog web upitnika sudjelovali su licencirani supervizori kao i supervizori u edukaciji. Ovdje su prikazani rezultati nalaza vezano za tri istraživačka pitanja, i to: koje se etičke dileme u vezi pridržavanja ugovora o povjerljivosti javljaju u superviziji; čime se supervizori vode u rješavanju etičkih dilema vezanih za povjerljivost i kako u praksi rješavaju svoje etičke dileme vezano za povjerljivosti.
Analizom podataka utvrđeno je da se etičke dileme vezane uz pridržavanje ugovora o povjerljivosti odnose na kategorije sastava supervizijskih grupa, očekivanja naručitelja supervizije, odgovornosti supervizora prema poslodavcu/ naručitelju supervizije, dvostrukih uloga supervizora, odnosa supervizanta prema povjerljivosti i odgovornosti supervizora prema povjerljivosti. Prilikom rješavanja etičkih dilema supervizori se vode principima: vezanim uz ugovor o povjerljivosti, brigu za dobrobit supervizanta i korisnika, profesionalne vrijednosti, metode i način rada. Vezano za pitanje praktičnog rješavanja etičkih dilema vezanih uz povjerljivost izdvojene su kategorije: primjena ugovora o povjerljivosti i transparentnost.
Iz nalaza se može zaključiti da je iznimno važan razvoj kompetencija supervizora kako bi bili u stanju donijeti etičnu odliku, ali i poučiti supervizanta kako etično postupati u svom praktičnom radu. Navedeno se može osigurati sustavnom podrškom u obliku metasupervizija, intervizija, konzultacija, pisanih uputa i kodeksa.

Ključne riječi

supervizija; etičke dileme; povjerljivost; kompetencije; ugovor o povjerljivosti

Hrčak ID:

316617

URI

https://hrcak.srce.hr/316617

Datum izdavanja:

31.3.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 55 *