Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.21857/mwo1vcrpey

Kasni odjeci teorijske pripreme zavjere: pitanje jednoga političkog plana iz 17. stoljeća u mađarskom (i, neposredno, u hrvatskom) javnom životu 1868. godine i politička pozadina objavljivanja spisa i nastanka znanstvene monografije Gyule Paulera o „Uroti“

Dinko Šokčević ; HUNREN, RCH, Institute of History


Puni tekst: hrvatski pdf 395 Kb

verzije

str. 59-74

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Mór Jókai 1868. godine u listu Hon objavio je politički spis iz 17. stoljeća. Sam spis Poduka k pravim promišljanjima o spasenju ruševne ugarske zemlje prikazuje u ovom broju Rada Sándor Bene, a ovim člankom želi se ukazati na kasni odjek toga spisa koji je izazvao raspravu kao i sama Urota zrinsko-frankopanska. U raspravu se uključio i povjesničar Gyula Pauler objavljivanjem znanstvene monografije o samoj Uroti. Povijesna pozadina nastanka Paulerova znanstvenog djela jest doba nastanka Austro-Ugarske (i Hrvatsko-ugarske nagodbe), no ovaj rad baca pogled i na životni put Móra Jókaia i političko stajalište Gyule Paulera. Autor ukazuje i na veze između retorike Ante Starčevića i gravaminalne retorike 17. i početka 18. stoljeća.

Ključne riječi

17. stoljeće; 19. stoljeće; Habsburška Monarhija; javno mnijenje; mađarska povijest; hrvatska povijest; povijest historiografije; Zrinsko-frankopanska urota; Gyula Pauler; Ante Starčević; politički govori.

Hrčak ID:

316739

URI

https://hrcak.srce.hr/316739

Datum izdavanja:

31.12.2023.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *