Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.2486

Utjecaj lactobacillus buchneri, lactobacillus plantarum i Enterococcus faecium na nutritivnu vrijednost i zdravstvenu sigurnost silaža različitih hibrida kukuruza

Aleksandra Ivetić ; Institute for Science Application in Agriculture, Blvd. Belgrade, Serbia *
Bojan Stojanović ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Branko Petrujkić ; Department of Nutrition and Botany, Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Radmila Beskorovajni ; Institute for Science Application in Agriculture, Blvd. Belgrade, Serbia
Marijana Maslovarić ; Institute for Science Application in Agriculture, Blvd. Belgrade, Serbia
Milivoje Ćosić ; Institute of Forestry, Belgrade, Belgrade, Serbia
Stamen Radulović ; Department of Nutrition and Botany, Faculty of Veterinary Medicine, University of Belgrade, Belgrade, Serbia

* Corresponding author.


Full text: english pdf 627 Kb

versions

page 339-352

downloads: 0

cite


Abstract

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj identične inokulantne smjese bakterija mliječne kiseline (LAB) na kvalitetu silaže pet različitih hibrida kukuruza (Zea mays). Hibridi (Pioneer Hi-Bred DuPont) razlikovali su se prema FAO skupini zrelosti (od ranog H1, sredine ranog H2, srednjeg H3, srednjeg kraja H4 do kasnog H5). Inokulant se sastojao od mješavine homofermentativnog i heterofermentativnog LAB-a: Lactobacillus buchneri, Lactobacillus plantarum i Enterococcus faecium. Siliranje je obavljeno u laboratorijskim uvjetima, gdje je zelena masa hibrida kukuruza odvojeno silirana sa i bez LAB-a. Proces siliranja trajao je 60 dana. Dodavanje inokulanta imalo je znakovito pozitivan učinak na sadržaj sirovih proteina (CP, P<0,05) i ugljikohidrata bez vlakana (NFC, P<0,05) u dobivenim silažama. Primjena inokulanta također je smanjila sadržaj lignina (ADL- kiselinski deterdžent lignin, P<0,05) u eksperimentalnim silažama. Kemijska svojstva hibrida i sastav inokulanata utjecali su na energetski sadržaj. Međutim, pozitivan utjecaj LAB inokulacije na sadržaj NEL (neto energija za laktaciju) određen je samo u hibridu H1 rane zrelosti (P<0,05). Ova silaža imala je najveću vrijednost za koncentraciju NEL-a, s najnižim sadržajem aNDF-a (neutralna vlakna deterdženta) i ADL-om. Dodavanje LAB inokulanta utjecalo je na zdravstvenu sigurnost silaže povećanjem sadržaja octene kiseline, s potencijalom produljenja trajanja aerobne stabilnosti i otpornosti na razgradnju mikroba.

Keywords

hibridi kukuruza; inokulanti; bakterije mliječne kiseline; kvaliteta silaže; sigurnost zdravlja životinja

Hrčak ID:

318863

URI

https://hrcak.srce.hr/318863

Publication date:

10.5.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *