Skip to the main content

Book review

https://doi.org/10.3935/zpfz.74.2.07

Nella Lonza (ur.), Kazneni postupak protiv Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana - dokumenti, Zaklada Marija i Mirjan Damaška, Školska knjiga, Zagreb, 2023.

Henrik-Riko Held orcid id orcid.org/0000-0002-6217-2655 ; Faculty of Law, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Full text: croatian pdf 137 Kb

page 345-351

downloads: 0

cite


Abstract

U skladu s relevantnošću teme za znanstvenu i opću publiku, obljetnice pogubljenja dvojice hrvatskih velikaša i inače su redovito bile popraćene izdanjima izvorne građe ili pak znanstvenim elaboracijama nekih nadovezanih tema. Tu se posebice ističe izdanje isprava o Zrinsko-frankopanskoj uroti koje je o dvjestotoj obljetnici pogubljenja Zrinskog i Frankopana skupio i objavio tadašnji predsjednik JAZU-a, akademik Franjo Rački. U povodu tristopedesete obljetnice u izdanju Zaklade Marija i Mirjan Damaška i Školske knjige objavljeno je i ovo djelo. U osnovi, riječ je o skupljenim i sistematiziranim dokumentima koji se odnose upravo na kazneni postupak protiv Zrinskog i Frankopana, prevedenima na hrvatski jezik.
Kako je navedeno na naslovnici, djelo je nastalo prema ideji Mirjana Damaške (Sterling Professor emeritus, Yale University), akademika (HAZU, Razred za društvene znanosti i American Academy of Arts and Sciences) te općenito velikog pravnika i znanstvenika, kao i dobročinitelja pravne znanosti i Pravnog fakulteta u Zagrebu, koji je njegova alma mater. Iako je vrhunac karijere doživio u Sjedinjenim Američkim Državama, kako sam kaže “domovini koja ga je posvojila”, nikad nije zaboravio svoju “jedinu i istinsku domovinu” i naš Pravni fakultet, te ih je uvijek bio spreman pomagati na najrazličitije načine. Jedan od tih načina je i djelovanje Zaklade Marija i Mirjan Damaška, nazvane po njegovoj preminuloj supruzi, koja ima sjedište na Pravnom fakultetu u Zagrebu i prvi je projekt financiran iz njezinih sredstava upravo objava ovog izdanja. Mirjan Damaška je i autor dviju uvodnih studija.
Samo sadržajno uređivanje izdanja te obradba i prijevod izvorne građe povjereni su redom najvećim stručnjakinjama u odgovarajućim područjima, kako i priliči izdanju ovakve važnosti. Urednica knjige i koordinatorica rada na izvorima u svim fazama nastanka ovog vrijednog djela je akademkinja Nella Lonza (HAZU, Razred za društvene znanosti), velika i svjetski priznata stručnjakinja za srednjovjekovnu i novovjekovnu pravnu povijest, koja je ujedno i prevodila izvore s talijanskog jezika. Za građu na njemačkom jeziku bila je zadužena dr. sc. Ivana Horbec, članica suradnica HAZU-a (Razred za društvene znanosti) i viša znanstvena suradnica na Hrvatskom institutu za povijest, a za latinski je jezik bila zadužena dr. sc. Maja Matasović, izvanredna profesorica na Sveučilištu u Zagrebu, Fakultetu hrvatskih studija (Odsjek za hrvatski latinitet).

Keywords

Zrinski; Frankopan; kazneni postupak; pravo; pravna povijest; dokumenti

Hrčak ID:

319111

URI

https://hrcak.srce.hr/319111

Publication date:

28.6.2024.

Article data in other languages: english

Visits: 0 *