Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31820/f.36.1.10

KOLOKACIJSKA KOMPETENCIJA POLJSKIH MATURANATA KOJI UČE NJEMAČKI KAO STRANI JEZIK – PROCIJENJENA NA TEMELJU PISANIH URADAKA

Joanna Targońska ; Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Instytut Językoznawstwa


Puni tekst: njemački pdf 730 Kb

str. 151-177

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada je ispitati i opisati kolokacijsku kompetenciju poljskih maturanata koji uče njemački kao strani jezik. Analiza se temelji na 150 eseja, a istraživačko je pitanje pojav¬ljuju li se kolokacije u frazeološkom smislu te pojavljuju li se metaforičke kolokacije. Također se istraživalo ovisi li upotreba kolokacija o jezičnoj razini učenika. Dodatno su ispitivane kolokacije usko povezane s temama eseja, koje stoga igraju ključnu ulogu. Ko¬lokacijske pogreške analizirane su u odnosu na broj pojavnosti i kvalitete.
Rezultati pokazuju da je kolokacijska kompetencija poljskih maturanata slabo razvije¬na. Oni prvenstveno koriste slobodne kombinacije riječi. Ako se kolokacije koriste, obično su leksički usporedive s njihovim materinskim jezikom. Upotreba metaforičkih kolokacija vrlo je rijetka. U prosjeku, ispitanici s boljim rezultatima koristili su više kolokacija nego oni s lošijim rezultatima. Kolokacijske pogreške ne ovise o jezičnoj ra¬zini i igraju samo marginalnu ulogu u ispitivanom materijalu. Pogreške zbog interferencije uglavnom se pripisuju materinskom jeziku učenika. Rad naglašava po¬trebu za modificiranim pristupom podučavanju vokabulara u nastavi njemačkog kao stranog jezika.

Ključne riječi

kolokacija; kolokacijska kompetencija; kolokacijske pogreške; leksička kompetencija; svijest o kolokacijama

Hrčak ID:

319497

URI

https://hrcak.srce.hr/319497

Datum izdavanja:

19.7.2024.

Podaci na drugim jezicima: njemački engleski

Posjeta: 0 *