Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj klimatskih promjena malog ledenog doba na prinose ozime pšenice u Panonskom bazenu u prvom dijelu 19. stoljeća (Sažetak)

Lajos Rácz


Puni tekst: engleski pdf 2.238 Kb

str. 5-27

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Glavni fokus istraživanja je razumjeti kako su promjene vremena i klima malog ledenog doba u prvom dijelu 19. stoljeća utjecale na prinose ozime pšenice, najvažnije prehrambene kulture u Mađarskoj toga vremena i glavni izvozni proizvod zemlje. U Panonskom bazenu, malo ledeno doba imalo je regionalna obilježja poput promjena u uzorcima oborina i strukturi godišnjih doba. Istraživanje se temelji na detaljnoj analizi interakcija između klimatskih promjena i životnog ciklusa pšenice u različitim regijama i u različito vrijeme. Područje koje se proučava obuhvaća teritorij Panonskog bazena (Panonske nizine), a on uključuje Transdanubiju, planine, Transilvaniju (Erdelj) i Veliku Mađarsku nizinu. Poljoprivreda je u tradicionalnim društvima imala ključnu ulogu u održavanju društvene i političke stabilnosti, stoga uzastopne godine loših uroda mogu dovesti do društvenih, ekonomskih i političkih kriza. Istraživanje također ističe ranjivost poljoprivrede na klimatske i okolišne promjene, čak i u modernom dobu. Vremenski profil kriza otkrio je da su hladno i kišovito vrijeme u listopadu, hladno vrijeme u ožujku i nepovoljni uvjeti u svibnju (suša, kasni mraz, tuča) te ljetni mjeseci (lipanj: suh i vruć ili kišovit; srpanj i kolovoz: kišoviti) bili presudni čimbenici lošim žetvama pšenice. Makroregionalne analize pokazale su da su planinski rubovi Podunavlja, planine i Transilvanija bili najugroženiji u pogledu proizvodnje pšenice u prvom dijelu 19. stoljeća. U Panonskom bazenu identificirana su tri razdoblja kriza u proizvodnji pšenice, s najtežom krizom koja se dogodila od 1811. do 1816., a pripisuje se erupciji vulkana Tambora 1815. godine. Drugo razdoblje kad je zabilježeno opadanje prinosa pšenice bilo je krajem 1820-ih i početkom 1830-ih. Kriza u proizvodnji 1845. i 1846. godine bila je posebno primjetna zbog nakupljanja uzastopnih godina loših žetvi i vremenske blizine revoluciji 1848. Zaključno, malo ledeno doba imalo je značajan utjecaj na poljoprivredu u Panonskom bazenu. Ipak, različiti vremenski čimbenici utjecali su na krize u proizvodnji pšenice u cijeloj zemlji, a razumijevanje povijesnih klimatskih obrazaca može pružiti uvid u ranjivost poljoprivrednih sustava.

Ključne riječi

povijest klime, povijest okoliša, povijest poljoprivrede, mađarsko reformno doba, egzistencijalne krize, Panonska nizina

Hrčak ID:

320196

URI

https://hrcak.srce.hr/320196

Datum izdavanja:

18.8.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *