Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/crdj-2024-0006

Međimursko vino – od Rima do Decantera

Janko Kašlan ; Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 1.563 Kb

verzije

str. 1-36

preuzimanja: 0

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.384 Kb

verzije

str. 1-36

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Rad 'Međimursko vino – od Rima do dekantera' daje sustavan pregled iznimne tradicije proizvodnje vina u Međimurju. Kao jedna od najvažnijih gospodarskih grana za Međimurce, ali i mnogobrojne gospodare i vladare kraja između Mure i Drave, svoje korijene vuče iz doba Rimskog Carstva da bi se u modernom dobu, u drugoj pol. 20. i početkom 21. st. u potpunosti realizirala te predstavila svijetu. Cilj je rada kroz oslonac na brojna vrela prikazati razvoj i brojne promjene u uzgoju vinove loze i proizvodnji vina kroz dugu povijest, ali i ispričati priču o povezanosti velikog dijela međimurskog stanovništva s ovom gospodarskom granom. Velike zasluge u stvaranju međimurskih vina je zasigurno podobno tlo i klima u kombinaciji s novima sortama, tehnikama, ali i udruživanje vinara te izniman skok u kvaliteti i promociji čime je stvorena postojanost vina što je dovelo do sjajnih rezultata prepoznatih na nacionalnom i svjetskom nivou.

Ključne riječi

vinarstvo; vinogradarstvo; vinska cesta; Urbanovo; pušipel: Decanter

Hrčak ID:

320701

URI

https://hrcak.srce.hr/320701

Datum izdavanja:

30.9.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *