Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Dodaci prehrani u liječenju psihičkih poremećaja

Marija Kudumija Slijepčević ; Veleučilište u Bjelovaru, Trg Eugena Kvaternika 4, 43 000 Bjelovar, Hrvatska *
Lucija Ivanda ; Veleučilište u Bjelovaru, Trg Eugena Kvaternika 4, 43 000 Bjelovar, Hrvatska
Ksenija Eljuga ; Veleučilište u Bjelovaru, Trg Eugena Kvaternika 4, 43 000 Bjelovar, Hrvatska / Stomatološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Gundulićeva 5, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Nikolina Jovanović ; Centre for Psychiatry and Mental Health, Wolfson Institute of Population Health, Queen Mary University of London, 327 Mile End Rd, London, Velika Britanija

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 446 Kb

str. 39-54

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Cilj je ovog rada pružiti sveobuhvatan pregled trenutnih saznanja o ulozi dodataka prehrani u liječenju psihičkih poremećaja, s naglaskom na njihove potencijalne koristi i ograničenja. Prehrana, kao temeljna komponenta u održavanju općeg zdravlja, ima izravan utjecaj na psihičko i fizičko zdravlje. Smjernice o zdravoj prehrani i količina potrebnih nutrijenata određuju se individualno, a adekvatan unos nutrijenata dokazano ima pozitivne učinke na razvoj i funkcioniranje mozga. Brojna istraživanja potvrđuju ključnu ulogu sastava prehrane u patogenezi psihijatrijskih poremećaja.
Dodaci prehrani koji sadrže vitamine, minerale i ljekovite biljke ili njihove ekstrakte konzumiraju se s ciljem obogaćivanja prehrane i prevencije bolesti, ali nisu lijek niti se takvima smiju smatrati. Unos dodataka prehrani preporučuje se kao mjera prevencije i u procesu liječenja psihičkih poremećaja, najčešće s ciljem zadovoljavanja nutritivnih potreba, postizanja fiziološke dobrobiti, poboljšanja apsorpcije hranjivih tvari i smanjenja razine središnjih i perifernih markera oksidativnog stresa i upale, koji su povezani s učinkovitošću farmakoloških intervencija kod oboljelih.
Odluka o primjeni dodataka prehrani donosi se ovisno o vrsti psihičkog poremećaja i rezultatima procjene nutritivnog statusa. Dodaci prehrani smatraju se sigurnima zbog niske incidencije nuspojava i štetnih učinaka, no moraju se primjenjivati nakon konzultacije s liječnikom i pod nadzorom.

Ključne riječi

dodaci prehrani; psihički poremećaji; depresija; demencija

Hrčak ID:

321467

URI

https://hrcak.srce.hr/321467

Datum izdavanja:

21.9.2024.

Posjeta: 0 *