Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja i stabilizacija ulja koštica grožđa sorte Graševina

Tihomir Moslavac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska *
Ivana Flanjak ; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Martina Šaravanja ; Poljoprivredna zadruga TRS, Ilok, Hrvatska

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 436 Kb

str. 47-56

preuzimanja: 32

citiraj


Sažetak

Postupkom hladnog prešanja koštica grožđa proizvodi se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. U ovom radu istraživan je utjecaj vlage koštice grožđa, procesni parametri prešanja i dodatak antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa sorte Graševina. Prešanje koštice grožđa provedeno je s pužnom prešom. Ispitivani procesni parametri prešanja su: nastavak za izlaz pogače, temperatura grijača glave preše i brzina pužnice. Određivanje oksidacijske stabilnosti ulja te utjecaj dodatka antioksidansa provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal Oven testom. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina i eterično ulje primorskog vrijeska (rtanjski čaj). Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem. Rezultati ispitivanja pokazuju da udio vlage u košticama grožđa kao i procesni parametri prešanja utječu na iskorištenje ulja tijekom prešanja. Ekstrakt ružmarina efikasnije štiti ulje koštica grožđa sorte Graševina od oksidacijskog kvarenja

Ključne riječi

hladno prešanje; ulje koštica grožđa; oksidacijska stabilnost; antioksidansi

Hrčak ID:

321677

URI

https://hrcak.srce.hr/321677

Datum izdavanja:

14.10.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 146 *