Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 47. No. 5., 2024.
Izvorni znanstveni članak
Proizvodnja i stabilizacija ulja koštica grožđa sorte Graševina
Tihomir Moslavac
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska
*
Ivana Flanjak
; Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Martina Šaravanja
; Poljoprivredna zadruga TRS, Ilok, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
Postupkom hladnog prešanja koštica grožđa proizvodi se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. U ovom radu istraživan je utjecaj vlage koštice grožđa, procesni parametri prešanja i dodatak antioksidanasa na iskorištenje i oksidacijsku stabilnost hladno prešanog ulja koštica grožđa sorte Graševina. Prešanje koštice grožđa provedeno je s pužnom prešom. Ispitivani procesni parametri prešanja su: nastavak za izlaz pogače, temperatura grijača glave preše i brzina pužnice. Određivanje oksidacijske stabilnosti ulja te utjecaj dodatka antioksidansa provedeno je testom ubrzane oksidacije ulja Schaal Oven testom. Od prirodnih antioksidanasa korišteni su ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina i eterično ulje primorskog vrijeska (rtanjski čaj). Rezultat oksidacije ulja izražen je peroksidnim brojem. Rezultati ispitivanja pokazuju da udio vlage u košticama grožđa kao i procesni parametri prešanja utječu na iskorištenje ulja tijekom prešanja. Ekstrakt ružmarina efikasnije štiti ulje koštica grožđa sorte Graševina od oksidacijskog kvarenja
Ključne riječi
hladno prešanje; ulje koštica grožđa; oksidacijska stabilnost; antioksidansi
Hrčak ID:
321677
URI
Datum izdavanja:
14.10.2024.
Posjeta: 146 *