Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.2478/aiht-2024-75-3878

Istraživanje higijenskih praksi i sigurnosti hrane u zaposlenika vrtićkih kuhinja u Podgorici u Crnoj Gori

Maja Milanović ; Institute of Public Health of Montenegro, Centre of Control and Prevention of Communicable Diseases, Podgorica, Montenegro
Boban Mugoša ; Institute of Public Health of Montenegro, Centre of Science, Podgorica, Montenegro
Biljana Popović Kolašinac ; Institute of Public Health of Montenegro, Centre for Health Promotion, Podgorica, Montenegro


Puni tekst: engleski pdf 263 Kb

str. 303-311

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

Sigurnost hrane u dječjim vrtićima ključna je za zaštitu zdravlja djece predškolske dobi. Ovo istraživanje bavilo se procjenom znanja, stavova i praksi (eng. Knowledge, Attitudes, Practices; KAP) 113 zaposlenika vrtićkih kuhinja u crnogorskom glavnom gradu Podgorici. Ispitanici su dnevno pripremali i posluživali dva do četiri obroka za djecu mlađu od šest godina. Istraživanje je imalo za cilj istražiti korelacije između KAP-a i sociodemografskih obilježja te usporediti samoprocjene praksi zaposlenika s promatranjima ispitivača. Podaci su prikupljeni korištenjem strukturiranih upitnika i kontrolnih lista. Ispitanici su pokazali umjereno znanje (77,25±2,69 %) i pozitivne stavove (95,72±4,53 %), a promatrane prakse bile su manje kvalitete (64,65±27,73 %). Između znanja i stavova postojala je slaba pozitivna korelacija (r=0,190; p=0,04). Visoko obrazovanje, radno iskustvo i često stručno usavršavanje bili su povezani s boljim znanjem (p<0,05). Sociodemografske karakteristike nisu bitno utjecale na stavove i prakse. Multivarijatna logistička regresija pokazala je znanja i stavove kao prediktore, pri čemu je stav o sigurnosti hrane utjecao na sigurno rukovanje. Istraživanje je pokazalo da umjereno znanje i pozitivni stavovi ne vode nužno dobrim praksama, budući da nije bilo značajne korelacije između znanja i praksi prema samoprocjeni ili između stavova I praksi prema samoprocjeni. Obrazovanje je ključno jer je bilo vjerojatnije da će obrazovano osoblje znati više o kontroli temperature, sprječavanju unakrsne kontaminacije i higijeni opreme. Prevladavanje vanjskih prepreka kao što su infrastruktura i vremenska ograničenja ključno je za primjenu znanja koje potiče pozitivne stavove i poboljšava higijenske prakse u vrtićima. Rezultati ovoga istraživanja ističu potrebu za ciljanim intervencijama kako bi se osiguralo sigurno rukovanje hranom u predškolskim ustanovama, naglašavajući kontinuirano obrazovanje za održavanje standarda sigurnosti hrane.

Ključne riječi

obrazovanje; rukovanje hranom; upitnik o KAP; ustanove predškolskoga obrazovanja

Hrčak ID:

324334

URI

https://hrcak.srce.hr/324334

Datum izdavanja:

19.12.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *