Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 47. No. 6., 2024.
Stručni rad
Primjena kalija u gnojidbi krumpira
Ivana Varga
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
*
Ivana Šmituc
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Tajana Panišić
; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
Kalij je esencijalni element za proizvodnju krumpira (Solanum tuberosum L.), jer je važan i utječe na sintezu škroba, fotosintezu, kvalitetu i prinos gomolja. Krumpir je kultura s visokim zahtjevima za kalijem, što zahtijeva posebnu pozornost na sadržaj kalija u tlu i redovitu gnojidbu. Nedostatak kalija očituje se kroz smanjenje turgora, nekrozu lišća te nižu kvalitetu gomolja, dok suvišak rijetko predstavlja problem, osim na zaslanjanim tlima. U cilju održavanja optimalne razine kalija, provodi se analiza tla, a na temelju rezultata primjenjuje se kombinacija organskih i mineralnih gnojiva. Pravilno doziranje kalija kroz gnojidbu osigurava postizanje visokih prinosa i kvalitetu gomolja, dok istovremeno minimalizira negativan utjecaj na okoliš. Nedostatak K kod krumpira može dovesti do smanjenja prinosa gomolja i smanjene količine škroba u gomoljima. Prema istraživanjima, količina K u gnojidbi krumpira ne bi trebala prelaziti 270 kg ha-1, kako bi se zadržala poželjna fizikalno-kemijskih svojstava škroba. Upotreba K2SO4 ima prednost nad KCl, jer KCl može imati negativan učinak na kvalitetu krumpira tijekom skladištenja.
Ključne riječi
proizvodnja krumpira; makroelementi; gomolji; masa; škrob
Hrčak ID:
324834
URI
Datum izdavanja:
15.12.2024.
Posjeta: 0 *