Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj ampelotehničkih zahvata na kemijski sastav grožđa sorte ‘Zlatarica vrgorska’ u vinogorju Vrgorac

Željko Andabaka ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marija Brkljčić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Darko Preiner ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Domagoj Stupić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Zvjezdana Marković ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Edi Maletić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasminka Karoglan Kontić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Tomaz ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Iva Šikuten ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska *

* Dopisni autor.


Puni tekst: hrvatski pdf 94 Kb

str. 94-99

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

‘Zlatarica vrgorska’ je autohtona sorta vinove loze koja se uzgaja na području vinogorja Vrgorac. Defolijacija i prorjeđivanje grozdova zahvati su zelene rezidbe. Ovisno o periodu primjene defolijacija može biti rana ili kasna. Prorjeđivanje grozdova provodi se najčešće od kraja cvatnje (oplodnje) pa do pojave šare. Analiza kemijskih pokazatelja kvalitete mošta ukazala je na statistički značajne razlike u sadržaju šećera i ukupnih kiselina kod obje pokusne varijante na lokaciji Topolac, te u varijanti prorjeđivanja i defolijacije na lokaciji Telčuša. Kod analize hlapljivih spojeva lokacija je imala značajan utjecaj.

Ključne riječi

‘Zlatarica Vrgorska’; ampelotehnički zahvati; defolijacija; prorjeđivanje grozdova

Hrčak ID:

324836

URI

https://hrcak.srce.hr/324836

Datum izdavanja:

15.12.2024.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 0 *