Glasnik Zaštite Bilja, Vol. 47. No. 6., 2024.
Izvorni znanstveni članak
Kemijski sastav hrvatskih voćnih vina kupine, aronije i višnje
Antonija Tomić
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
*
Ivana Alpeza
; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
Voćna vina, osim što obogaćuju ponudu pića na tržištu, čine i vrijedan prehrambeni izvor minerala, antioksidansa i fitonutrijenata, posebice polifenolnih spojeva. Vrijednost polifenolnih spojeva očituje se, ne samo utjecajem na senzorna svojstva vina; boju, okus, astringenciju i trpkost, već i na fiziološka svojstva koja imaju potencijalan pozitivan utjecaj na zdravlje ljudi. Stoga je cilj ovoga rada bio utvrditi kemijski sastav, kromatske parametre i antioksidacijski kapacitet komercijalno dostupnih voćnih vina iz Hrvatske. Analize su provedene u ukupno 20 voćnih vina kupine, aronije i višnje. U usporedbi s crnim (crvenim) vinima od grožđa, u odnosu na temeljne parametre kakvoće, izdvajaju se voćna vina aronije i višnje po značajno većem sadržaju suhog ekstrakta bez šećera i sadržaju pepela. Dobivene vrijednosti ukupnih fenola bile su u rasponu od 819 mg/L GAE do 2442 mg/L GAE. Najvećim sadržajem ukupnih fenola izdvojila su se vina proizvedena od aronije i višnje. Intenzitet boje najvećih vrijednosti, kao važan parametar vizualne percepcije senzorne kakvoće, izmjeren je u voćnim vinima od višnje. Vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta bile su u rasponu od 11,19 mmol/L TE do 42,25 mmol/L TE. Potvrđena je visoka do jako visoka korelacija između sadržaja polifenola i antioksidacijske aktivnosti. Vrijednosti ukupnih fenola i antioksidacijskog kapaciteta u analiziranim voćnim vinima su veće ili u rasponima kao i crna vina od grožđa.
Ključne riječi
voćna vina; fenolni spojevi; kromatski parametri; antioksidacijski kapacitet
Hrčak ID:
324838
URI
Datum izdavanja:
15.12.2024.
Posjeta: 0 *