Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

O određivanju mikrokoličina joda u kuhinjskoj soli

B. Rogina ; Higijenski zavod, Zagreb
M. Urch-Horvat ; Higijenski zavod, Zagreb


Puni tekst: hrvatski pdf 4.517 Kb

str. 130-134

preuzimanja: 0

citiraj


Sažetak

U vezi s projavom erndemiene gusavosti u nekim nasim krajevima, pokrenuto je pitatllje potreibe dijeljenja jodirane soli pueanstvu
tih krajeva. Organizacija raspodjele jodirane ·soH pučanstvu zahtijevala je, da sei odabere najprikladnijai metoda, kojom
bi se mogle odrediti one male kiolicine joda, koje se nalaze u jodiranoj s1oli. Trazenje takove met·ode dovelo j.e do podroibnijeg
studija citavog niza analitickih postupaka za odredivanje joda u raznom materijalu kao tlu, zraku, vodi i organskom
materiialu fovjecjeg, zivotinj.skog i biljnog podrtjetla

Ključne riječi

Hrčak ID:

325234

URI

https://hrcak.srce.hr/325234

Datum izdavanja:

31.3.1949.

Posjeta: 0 *