Veterinarski arhiv, Vol. 95 No. 1, 2025.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.2584
Učinak esencijalnih ulja timijana i češnjaka kao dodataka prehrani na kvalitetu, stabilnost pri konzerviranju i senzorička svojstva mesa tovnih pilića
Ravula Tulasi
; Department of Poultry Science, College of Veterinary Science, Rajendra Nagar, P.V. Narsimha Rao Telangana Veterinary University, Hyderabad, Telangana, India
Thota Srilatha
; Department of Poultry Science, College of Veterinary Science, Rajendra Nagar, P.V. Narsimha Rao Telangana Veterinary University, Hyderabad, Telangana, India
Gurram Srinivas
; Poultry Research Station, College of Veterinary Science, Rajendra Nagar, P.V. Narsimha Rao Telangana Veterinary University, Hyderabad, Telangana, India
Nagireddy Nalini Kumari
; Department of Animal Nutrition, College of Veterinary Science, Rajendra Nagar, P.V. Narsimha Rao Telangana Veterinary University, Hyderabad, Telangana, India
Anumolu Vijaya Kumar
; Department of Veterinary Public Health and Epidemiology, College of Veterinary Science, Rajendra Nagar, P.V. Narsimha Rao Telangana Veterinary University, Hyderabad, Telangana, India
Ratna Supriya
; Department of Poultry Science, College of Veterinary Science, Rajendra Nagar, P.V. Narsimha Rao Telangana Veterinary University, Hyderabad, Telangana, India
*
* Dopisni autor.
Sažetak
Neka eterična ulja (EO), poznata po svojim prirodnim i ekološkim svojstvima, poboljšavaju kvalitetu i stabilnost svojstava konzerviranog mesa. Istraživanje je provedeno kako bi se ustanovio učinak prehrane tovnih pilića s dodatkom timijana i češnjaka na navedena svojstva. Četiri pokusne skupine uključile su kontrolnu skupinu, skupinu čija je prehrana bila obogaćena esencijalnim uljem timijana (TEO), skupinu čija je prehrana bila obogaćena esencijalnim uljem češnjaka (GEO) u dozi od 25 g/100 kg te skupinu u kojoj su pilići dobivali kombinaciju esencijalnog ulja timijana i češnjaka (TGEO) u dozi od 50 g/100 kg. Pilići su hranjeni izonitrogenom i izokalorijskom hranom u skladu s preporukama tijekom šest tjedana. Suplementacija EO-om pojedinačno kao i njihova kombinacija u tovnih su pilića poboljšale fiziokemijska svojstva, profil masnih kiselina i stabilnost svojstava konzerviranog mesa, ali nije uočen nikakav učinak na sastav ili teksturu mesa, osim tvrdoće koja je dodatkom EO-a smanjena. Analiza boje mesa pokazala je da je crvenilo mesa (a*) bilo izraženije u skupini GEO u odnosu na druge skupine, no nije bilo učinka na svjetloću (L*) i žutilo mesa (b*). Senzorička svojstva koja uključuju teksturu i sočnost mesa poboljšana su pojedinačno dodatkom EO-a. Broj koliformnih i psihrofilnih bakterija (PBC) smanjen je u skupini TEO, dok je broj kvasaca i plijesni (YMC) bio manji u skupinama TEO i GEO. Nije, međutim, zapažen učinak na ukupni broj mikroorganizama (TPC) u pokusnim skupinama. Rezultati istraživanja pokazali su da dodatak esencijalnog ulja timijana (TEO) i esencijalnog ulja češnjaka (GEO) u prehrani tovnih pilića u dozi od 25 g/100 kg poboljšava svojstva mesa i stabilnost konzerviranog mesa.
Ključne riječi
češnjak; timijan; esencijalno ulje; kvaliteta mesa; stabilnost svojstava konzerviranog mesa; senzorička svojstva
Hrčak ID:
326158
URI
Datum izdavanja:
1.1.2025.
Posjeta: 0 *