Croatian Nursing Journal, Vol. 8 No. 2, 2024.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.24141/2/8/2/10
Povezanost Koncentracije Fekalnog Gip-A S Tkivnom Transglutaminazom Kod Bolesnika S Celijakijom
Cecilija Rotim
; Zdravstveno veleučilište Zagreb
*
Biljana Filipović
; Zdravstveno veleučilište Zagreb
Snježana Čukljek
; Zdravstveno veleučilište Zagreb
Mara Županić
; Zdravstveno veleučilište Zagreb
Damir Važanić
; Zdravstveno veleučilište Zagreb
Danijela Kundrata
; Opća bolnica "Dr. Ivo Pedišić", Sisak, Hrvatska
* Dopisni autor.
Sažetak
Uvod. Celijakija je autoimuni poremećaj uzrokovan unosom glutena kod genski predisponiranih osoba. Glutenski imunogeni peptidi (GIP) u stolici i tkivna transglutaminaza (tTG) ključni su biomarkeri za praćenje unosa glutena i imunosnog odgovora. Unatoč sve češćoj primjeni GIP-a za procjenu pridržavanja bezglutenske prehrane (GFD), njihova povezanost s tTG-om nije u potpunosti razjašnjena. Bolje razumijevanje ovog odnosa moglo bi unaprijediti praćenje bolesnika s celijakijom.
Cilj. Procijeniti koncentracije fekalnog GIP-a kod bolesnika s celijakijom, ispitati njihovu povezanost s razinama tTG-a te procijeniti korisnost kombiniranja ovih biomarkera za upravljanje celijakijom.
Metode. Ovo presječno istraživanje uključilo je 60 bolesnika s celijakijom na GFD-u i 10 zdravih kontrola. Koncentracije fekalnih i serumskih GIP-a kvantificirane su testom ELISA, dok su razine tTG-a mjerene serološki. Za statističke analize primijenjeni su Mann-Whitneyjev U-test za usporedbu skupina te Spearmanov koeficijent korelacije za procjenu odnosa između biomarkera.
Rezultati. Medijan koncentracije fekalnog GIP-a kod bolesnika s celijakijom bio je značajno niži (39,0 ng/g) u usporedbi s kontrolnom skupinom (474,2 ng/g; p<0,001), što potvrđuje pridržavanje BGP-a. Slično tome, serumski GIP bio je niži kod bolesnika s celijakijom (p<0,001). Nije utvrđena značajna povezanost između razina GIP-a i tTG-a (ρ=0,114, p=0,387), što ukazuje na to da mjere različite aspekte aktivnosti bolesti.
Zaključak. Ova studija posebno je procjenjivala koncentracije fekalnog GIP-a u bolesnika s celijakijom i njihovu korelaciju s razinama tTG-a. Naši rezultati ne pokazuju značajnu korelaciju, što ukazuje na to da ovi biomarkeri procjenjuju različite aspekte aktivnosti bolesti. Studija potvrđuje osjetljivu prirodu GIP-a za detekciju unosa glutena i ulogu tTG-a u reflektiranju imunosnog odgovora i oštećenja sluznice. Integrirana upotreba ovih biomarkera može poboljšati upravljanje i praćenje celijakije, omogućujući precizniju procjenu pridržavanja prehrane i imunosne aktivnosti.
Ključne riječi
celijakija, bezglutenska prehrana, transglutaminaze
Hrčak ID:
326245
URI
Datum izdavanja:
24.12.2024.
Posjeta: 0 *