Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Vinogradarstvo i poljoprivreda - osnov žitka

Katica Barbarić


Puni tekst: hrvatski pdf 1.627 Kb

str. 257-272

preuzimanja: 30

citiraj


Sažetak

Da su vinogradarstvo i poljoprivreda od davnine bili temelj gospodarstva u Vinodolu, govori već sam naziv ovoga kraja, koji se od starine zove Vallis vinaria – Vinodol. Uz vinogradarstvo i poljoprivredu Vinodolci su bili i vrsni zidari, klesari i kamenari, te su kao takvi odlazili u svijet za zaradom. Kod kuće ostajale su žene sa starcima i djecom, pa je često sav teret života pao na leđa žena, koje su se uz poslove na održavanju gospodarstva, brinule i o svemu u obitelji. Autorica, na grižanskoj čakavici, daje prikaz raznih oblika privređivanja u ovom kraju, opisujući pomno radove oko vinograda (trsi), okapanje, špricanje i berbu grožđa te postupak oko podrumarstva i proizvodnje dobrog vina, naročito autohtone žlahtine. Osim rada u vinogradu, od značaja je bila obrada (kopanje) zemlje, pri čemu su ljudi jedni drugima uzajamno pomagali, nakon čega dolazi sjetva i žetva te košnja trave za uzgoj blaga, kojeg je ovdje nekad bilo dosta. Poanta je u tome da se vidi kako se ovdje nekada živjelo, a kako je to danas, kada se toga dosta izmijenilo, čemu je uzrok najviše novi način življenja i privređivanja.

Ključne riječi

Vinodol; vinogradarstvo; poljoprivreda

Hrčak ID:

331308

URI

https://hrcak.srce.hr/331308

Datum izdavanja:

25.11.2012.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 157 *