Skip to the main content

Short communication, Note

https://doi.org/10.5513/JCEA01/26.2.4408

Prosušivanje grožđa u kontroliranim uvjetima s ciljem dobivanja prošeka, tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina

Ivana TOMAZ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Centre of Excellence for Biodiversity and Molecular Plant Breeding, Svetošimunska 25, 10 000 Zadar
Nina BULJEVIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of viticulture and enology, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Karla GULAN ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of viticulture and enology, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Iva ŠIKUTEN ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Centre of Excellence for Biodiversity and Molecular Plant Breeding, Svetošimunska 25, 10 000 Zadar
Darko PREINER ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Centre of Excellence for Biodiversity and Molecular Plant Breeding, Svetošimunska 25, 10 000 Zadar *
Jelena GULAN ; Agricultural, food and veterinary high school Stanko Ožanić, Ul. Dr. Franjo Tuđman 24/h, 23 000 Zadar
Ante GOSPIĆ ; Agricultural, food and veterinary high school Stanko Ožanić, Ul. Dr. Franjo Tuđman 24/h, 23 000 Zadar
Edi MALETIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Centre of Excellence for Biodiversity and Molecular Plant Breeding, Svetošimunska 25, 10 000 Zadar

* Corresponding author.


Full text: croatian pdf 716 Kb

page 358-367

downloads: 49

cite


Abstract

Prošek, tradicionalno desertno vino, se proizvodi od tehnološki prezrelog, prosušenog grožđa uzgojenog u primorskoj Hrvatskoj. Specifičnost prošeka je proizvodnja od grožđa koje je djelomično prosušeno na trsu ili nakon berbe što omogućava povećanje koncentracije šećera i ostalih spojeva koji se nalaze u soku bobica. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj fenolnog sastava grožđa sorata 'Plavac mali' i 'Plavina' koje je prosušeno na dva načina, u konvencionalnim uvjetima u plasteniku i u kontroliranim uvjetima u sušari. Analiza sadržaja fenolnih spojeva je obavljena metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Rezultati su pokazali da se prosušivanjem u obje varijante razina ukupnih flavanol glikozida, fenolnih kiselina, stilbena i flavanola povećavala, a u slučaju ukupnih antocijana u plasteniku se koncentracija povećala, dok se u sušari smanjila.

Keywords

desertna vina; prošek; metode prosušivanja grožđa; fenolni spojevi

Hrčak ID:

332717

URI

https://hrcak.srce.hr/332717

Publication date:

29.6.2025.

Article data in other languages: english

Visits: 198 *