Short communication, Note
https://doi.org/10.5513/JCEA01/26.2.4408
Prosušivanje grožđa u kontroliranim uvjetima s ciljem dobivanja prošeka, tradicionalnog dalmatinskog desertnog vina
Ivana TOMAZ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Centre of Excellence for Biodiversity and Molecular Plant Breeding, Svetošimunska 25, 10 000 Zadar
Nina BULJEVIĆ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of viticulture and enology, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Karla GULAN
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of viticulture and enology, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb
Iva ŠIKUTEN
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Centre of Excellence for Biodiversity and Molecular Plant Breeding, Svetošimunska 25, 10 000 Zadar
Darko PREINER
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Centre of Excellence for Biodiversity and Molecular Plant Breeding, Svetošimunska 25, 10 000 Zadar
*
Jelena GULAN
; Agricultural, food and veterinary high school Stanko Ožanić, Ul. Dr. Franjo Tuđman 24/h, 23 000 Zadar
Ante GOSPIĆ
; Agricultural, food and veterinary high school Stanko Ožanić, Ul. Dr. Franjo Tuđman 24/h, 23 000 Zadar
Edi MALETIĆ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Centre of Excellence for Biodiversity and Molecular Plant Breeding, Svetošimunska 25, 10 000 Zadar
* Corresponding author.
Abstract
Prošek, tradicionalno desertno vino, se proizvodi od tehnološki prezrelog, prosušenog grožđa uzgojenog u primorskoj Hrvatskoj. Specifičnost prošeka je proizvodnja od grožđa koje je djelomično prosušeno na trsu ili nakon berbe što omogućava povećanje koncentracije šećera i ostalih spojeva koji se nalaze u soku bobica. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi sadržaj fenolnog sastava grožđa sorata 'Plavac mali' i 'Plavina' koje je prosušeno na dva načina, u konvencionalnim uvjetima u plasteniku i u kontroliranim uvjetima u sušari. Analiza sadržaja fenolnih spojeva je obavljena metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti. Rezultati su pokazali da se prosušivanjem u obje varijante razina ukupnih flavanol glikozida, fenolnih kiselina, stilbena i flavanola povećavala, a u slučaju ukupnih antocijana u plasteniku se koncentracija povećala, dok se u sušari smanjila.
Keywords
desertna vina; prošek; metode prosušivanja grožđa; fenolni spojevi
Hrčak ID:
332717
URI
Publication date:
29.6.2025.
Visits: 198 *