Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.5513/JCEA01/26.2.4506

Čimbenici koji utječu na prihvaćanje i spremnost poljoprivrednika za usvajanje održivih proizvodnih praksi u Istarskoj županiji, Hrvatska

Melita ZEC VOJINOVIĆ ; Department of Agriculture, University of Applied Sciences of Rijeka, Vukovarska 58, Rijeka, Croatia
Ana ČEHIĆ MARIĆ ; Department of Economics and Agricultural Development, Institute of Agriculture and Tourism, Karla Huguesa 8, 52440 Poreč, Croatia *
Milan OPLANIĆ ; Department of Economics and Agricultural Development, Institute of Agriculture and Tourism, Karla Huguesa 8, 52440 Poreč, Croatia

* Corresponding author.


Full text: english pdf 734 Kb

page 495-509

downloads: 105

cite


Abstract

Kako bi se osigurala sigurnost hrane i ublažila degradacija okoliša uzrokovana konvencionalnim uzgojem, usvajanje održivih proizvodnih sustava ili praksi je ključno. Unatoč dostupnosti različitih održivih poljoprivrednih praksi, njihova široka primjena ostaje ograničena. Stoga je cilj ove studije bio procijeniti važnost socioekonomskih i socio-demografskih karakteristika poljoprivrednika, kao i karakteristika gospodarstava prema interesu za prelazak na sustave održive proizvodnje (SPS) ili usvajanje održivih poljoprivrednih praksi (SAP). Dodatno, studija je procijenila motivacijske čimbenike koji utječu na voljnost prihvaćanja poljoprivrednika u nekim od SPS ili SAP u Istarskoj županiji, Hrvatska. Istraživanje je provedeno na 172 gospodarstva u Istarskoj županiji. Podaci su analizirani korištenjem deskriptivne statistike, ANOVE za utvrđivanje statističkih razlika i hi-kvadrat testa za određivanje povezanosti između varijabli. Rezultati pokazuju da je gotovo polovica ispitanika bila zainteresirana za prijelaz na SAS ili usvajanje SAP-a. Razine visokog obrazovanja značajno koreliraju s većim interesom za usvajanje SAS-a ili SAP-a. Kada bi poljoprivrednicima bila ponuđene potpore kao što su financijska potpora tijekom probnog razdoblja, pomoć u prodaji i marketingu proizvoda, spremnost na prihvaćanje praksi bi bila znatno veća. Primjenjujući Rogersovu Teoriju širenja inovacija (DOI), studija naglašava važnost percipirane relativne prednosti, kompatibilnosti i probnosti u odlukama o usvajanju. Unatoč nekoliko ograničenja ove studije, nalazi naglašavaju potrebu za integriranim pristupima koji kombiniraju obrazovanje, financijske poticaje i tehničku podršku kako bi se postiglo šire prihvaćanje održive poljoprivrede.

Keywords

održive poljoprivredne prakse; održivi poljoprivredni sustavi; spremnost na prihvaćanje; teorija širenja inovacija; Istarska županija; čimbenici posvojenja

Hrčak ID:

332728

URI

https://hrcak.srce.hr/332728

Publication date:

29.6.2025.

Article data in other languages: english

Visits: 259 *