Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.18047/poljo.31.1.8

Profil masnih kiselina i zdravstveni indeksi lipida u jajima na tržištu

Zlata Kralik orcid id orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia *
Gordana Kralik ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Manuela Košević orcid id orcid.org/0000-0002-5760-621X ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Igor Kralik ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia

* Corresponding author.


Full text: english pdf 406 Kb

page 66-75

downloads: 81

cite


Abstract

U radu se istražuju profil masnih kiselina te kvalitativni (∑PUFA/∑SFA, ∑n-6 PUFA/ n-3 PUFA, LA/ALA, EPA+DHA), nutritivni (INV, AI, TI, SI, hHI, HPI) i metabolički (EI, THI, ∆9-desaturaza, ∆5+∆6 desaturaze, KAI) indeksi u jajima podrijetlom od četiriju proizvođača (A, B, C i D). Za potrebe analize u trgovačkome je centru kupljeno četrdeset jaja L razreda od četiri proizvođača s područja Republike Hrvatske. Na osnovi rezultata profila masnih kiselina u žumanjcima jaja izračunani su zdravstveni lipidni indeksi. Najpovoljniji kvalitativni indeksi ustanovljeni su u lipidima jaja D razreda, s izuzetkom EPA+DHA indeksa. Većina nutritivnih indeksa bila je povoljnija u jajima A skupine u odnosu na jaja B, C i D skupina. Metabolički indeksi THI I EI bili su povoljniji u jajima A odnosno B skupine, dok su ∆9-desaturaza, kao i indeksi ∆5+∆6 desaturaze , bili povoljniji u jajima D skupine. Utvrđena je i korelacija između odabranih zdravstvenih lipidnih indeksa. Pozitivna vrlo jaka (r = 0,97) povezanost utvrđena je između kvantitativnih lipidnih indeksa, i to LA/ALA u odnosu na omjer ∑n-6 PUFA/∑n-3 PUFA, dok je negativna vrlo jaka povezanost utvrđena između kvalitativnih indeksa ∑PUFA/∑SFA, ∑n-6 PUFA/∑n-3 PUFA i LA/ALA u odnosu na metabolički indekse 5+6 desaturaze. Rangiranje skupina jaja na osnovi svih zdravstvenih indeksa pokazalo je kalkulativne vrijednosti A = 42, B i D = 38 i C = 32 .

Keywords

konzumna jaja; masne kiseline; zdravstveni lipidni indeks

Hrčak ID:

333125

URI

https://hrcak.srce.hr/333125

Publication date:

23.6.2025.

Article data in other languages: english

Visits: 251 *