Agriculture, Vol. 31 No. 1, 2025.
Original scientific paper
https://doi.org/10.18047/poljo.31.1.8
Profil masnih kiselina i zdravstveni indeksi lipida u jajima na tržištu
Zlata Kralik
orcid.org/0000-0001-9056-9564
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
*
Gordana Kralik
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Manuela Košević
orcid.org/0000-0002-5760-621X
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Igor Kralik
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
* Corresponding author.
Abstract
U radu se istražuju profil masnih kiselina te kvalitativni (∑PUFA/∑SFA, ∑n-6 PUFA/ n-3 PUFA, LA/ALA, EPA+DHA), nutritivni (INV, AI, TI, SI, hHI, HPI) i metabolički (EI, THI, ∆9-desaturaza, ∆5+∆6 desaturaze, KAI) indeksi u jajima podrijetlom od četiriju proizvođača (A, B, C i D). Za potrebe analize u trgovačkome je centru kupljeno četrdeset jaja L razreda od četiri proizvođača s područja Republike Hrvatske. Na osnovi rezultata profila masnih kiselina u žumanjcima jaja izračunani su zdravstveni lipidni indeksi. Najpovoljniji kvalitativni indeksi ustanovljeni su u lipidima jaja D razreda, s izuzetkom EPA+DHA indeksa. Većina nutritivnih indeksa bila je povoljnija u jajima A skupine u odnosu na jaja B, C i D skupina. Metabolički indeksi THI I EI bili su povoljniji u jajima A odnosno B skupine, dok su ∆9-desaturaza, kao i indeksi ∆5+∆6 desaturaze , bili povoljniji u jajima D skupine. Utvrđena je i korelacija između odabranih zdravstvenih lipidnih indeksa. Pozitivna vrlo jaka (r = 0,97) povezanost utvrđena je između kvantitativnih lipidnih indeksa, i to LA/ALA u odnosu na omjer ∑n-6 PUFA/∑n-3 PUFA, dok je negativna vrlo jaka povezanost utvrđena između kvalitativnih indeksa ∑PUFA/∑SFA, ∑n-6 PUFA/∑n-3 PUFA i LA/ALA u odnosu na metabolički indekse 5+6 desaturaze. Rangiranje skupina jaja na osnovi svih zdravstvenih indeksa pokazalo je kalkulativne vrijednosti A = 42, B i D = 38 i C = 32 .
Keywords
konzumna jaja; masne kiseline; zdravstveni lipidni indeks
Hrčak ID:
333125
URI
Publication date:
23.6.2025.
Visits: 251 *