Agriculture, Vol. 31 No. 1, 2025.
Review article
https://doi.org/10.18047/poljo.31.1.9
Alge kao izvor bjelančevina u hranidbi domaćih životinja
Mihaela Oroz
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Croatia
Ivana Prakatur
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Croatia
*
Mirela Pavić Vulinović
; Faculty of Veterinary Medicine, University of Zagreb, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Croatia
Ljubica Pastuović
; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek, Vladimira Preloga 1, 31 000 Osijek, Croatia
Ana Domaćinović
; Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Croatia
Ana Aračić Grubač
; Croatian Veterinary Institute, Veterinary Institute Vinkovci, Josipa Kozarac 24, 32100, Vinkovci
* Corresponding author.
Abstract
S obzirom na povećanje broja svjetskoga stanovništva i na moguć problem nestašice hrane u budućnosti, zadatak je struke pronaći način kako proizvesti dovoljno hrane, a istovremeno smanjiti opterećenje proizvodnje. Ciljevi su ovoga rada prikazati mogućnosti uporabe alga kao izvora bjelančevina u hranidbi domaćih životinja, s posebnim osvrtom na njihovu primjenu kod različitih vrsta životinja te prednostima i nedostatcima njihove uporabe u suvremenoj hranidbi. Alge se sve više istražuju jer su izvor bjelančevina u hranidbi životinja te se od njih mogu dobiti razni organski spojevi, koji se potom mogu koristiti kao dodatak hrani za životinje. Većina alga dokazano pozitivno utječe na proizvodne pokazatelje domaćih životinja, na kvalitetu proizvoda te zdravlje i plodnost. Ipak, uza sve pozitivne strane koje alge nude, treba obratiti pozornost na njihovu toksičnost. Kod uključivanja alga u obroke domaćih životinja treba biti jasno definirano koje su dopuštene količine. Potrebno je detaljnije istražiti i ispitati djelovanje alga na preživače te monogastrične životinje s obzirom na to da je velika većina provedenih istraživanja bazirana na peradi. Uz napredak struke i tehnologije proizvodnje te obrade alga, može se očekivati njihovo opsežnije implementiranje u hranidbu domaćih životinja u budućnosti.
Keywords
alge; bjelančevine; hranidba; domaće životinje; održivost
Hrčak ID:
333126
URI
Publication date:
23.6.2025.
Visits: 245 *