Pregledni rad
METODE PROCJENE HRANIDBE VELIKOGA VRANCA — KORMORANA
Krešimir Terzić
Anđelko Opačak
; Zavod za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo, Katedra za lovstvo, ribarstvo i ekologiju, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek
Dinko Jelkić
; Zavod za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo, Katedra za lovstvo, ribarstvo i ekologiju, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek
Tihomir Florijančić
; Zavod za lovstvo, ribarstvo i pčelarstvo, Katedra za lovstvo, ribarstvo i ekologiju, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek
Sažetak
Različite metode procjene hranidbe kormorana služe za procjenu njihova dnevnog obroka kako bi se iz tih i drugih podataka procijenila šteta koju kormorani čine na gospodarskim ribnjacima, kao i na otvorenim vodama. Svi parametri koji služe u procjeni šteta na ribljem fondu koju čine kormorani (broj ptica, gustoća i struktura riba, svakodnevni obrok, cijena ribe, stupanj zaštite i očuvanja i sl.) specifični su za pojedini ribnjak ili neki drugi akvatorij i ne mogu se primijeniti drugdje, osim na tom lokalitetu. Rezultati o najnižim i najvišim vrijednostima mase riba koju na dan konzumira kormoran višestruko variraju. Pregledom dostupne literature utvrđene su sljedeće vrijednosti za odrasle jedinke: gvalice — 347 g, gvalice zarobljenih ptica — 371 g, želučani sadržaj — 359,5 g, regurgitacija — 260 do 539 g, energijske potrebe — 751 g, temperatura želuca — 336±98 g.
Ključne riječi
metode procjene; hranidba; kormoran; Phalacrocorax carbo
Hrčak ID:
30582
URI
Datum izdavanja:
19.12.2008.
Posjeta: 1.828 *