Pregledni rad
Uredbe Europske unije u svezi s mikotoksinima u hrani
Willem J. de Koe
Sažetak
Mikotoksini su potencijalno opasni gljivični metaboliti koji su prisutni u mnogim prehrambenim proizvodima. Europska unija već nekoliko godina radi na usklađivanju normi za mikotoksine u hrani koje se zasnivaju na toksikološkoj procjeni Znanstvenog odbora za hranu (engl. Scientific Committee on Food). Ove će norme slijediti načelo razumnog minimuma te će se odnositi prije svega na aflatoksine, okratoksin A, patulin i nekoliko drugih toksina iz vrsta Fusarium. Upravo se donose precizne uredbe (glede ograničenja, metoda uzorkovanja i analize) u svezi s aflatoksinima B, G i M. Trenutno se raspravlja o različitim međusobno povezanim pristupima unosu i toksičnosti okratoksina A kako bi se procijenila opasnost i rizici vezani za ovaj toksin. Tek slijedi rasprava o patulinu odnosno toksinima iz vrsta Fusarium kao što su zearalenon i fumonizini.
Ključne riječi
aflatoksini; analitički postupci; fumonizini; hrana; metode uzorkovanja; mikotoksini; okratoksin A; patulin; uredbe Europske unije; zearalenon
Hrčak ID:
3071
URI
Datum izdavanja:
28.7.1999.
Posjeta: 6.469 *