Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

»Tisućljeća kulinarstva« – radionice pretpovijesne, rimske, srednjovjekovne i tradicijske kuhinje u Arheološkome parku u Budinjaku

Morena Želle ; Javna ustanova „Park prirode Žumberak-Samoborsko gorje“, Samobor


Puni tekst: hrvatski pdf 139 Kb

str. 423-430

preuzimanja: 746

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 133 Kb

str. 431-438

preuzimanja: 334

citiraj


Sažetak

Kulinarske radionice, koje su održane tijekom rujna 2005. i 2006.
godine, osmišljene su radi obogaćivanja sadržaja Arheološkoga parka, te afirmacije i prezentacije nematerijalne baštine područja. Temeljna ideja programa bila je omogućiti cjelovit pogled na prošlost u kojem se s jednakom pažnjom valoriziraju kulinarski običaji različitih vremenskih razdoblja. Karakter arheološkoga parka omogućio je uključivanje prirodnih resursa područja u izvodenje programa, pa su neke od namirnica potrebnih za pripremu jela tijekom izvodenja radionica prikupljane na njihovim staništima. Jedan od dominantnih ciljeva programa bio je omogućiti posjetiteljima aktivno sudjelovanje u njegovu izvodenju. Nakon razgledavanja arheološkog parka i stjecanja temeljnih
spoznaja o kulturnom identitetu područja, a na temelju pripremljene
zbirke recepata i uz pomoć voditelja radionica, posjetitelji podijeljeni
u četiri grupe istovremeno su pripremali hranu iz četiri različita
pretpovijesna i povijesna razdoblja.

Ključne riječi

kulinarstvo; recepti; arheološki park

Hrčak ID:

37038

URI

https://hrcak.srce.hr/37038

Datum izdavanja:

5.1.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.324 *