Medicus, Vol. 17 No. 1_Nutricionizam, 2008.
Review article
Energetske i nutritivne potrebe
Zvonimir Šatalić
Abstract
Svjetska zdravstvena organizacija ovako definira energetske potrebe: energetske potrebe pojedinca jednake su unosu energije hranom koji je u ravnoteži s energetskom potrošnjom, a pritom su sastav tijela, tjelesna masa i razina tjelesne aktivnosti u skladu s dugoročnim zdravljem; one omogućuju održanje ekonomski nužne i socijalno poželjne tjelesne aktivnosti.
Za djecu, trudnice i dojilje energetske potrebe uključuju energiju za stvaranje novog tkiva ili dojenje. Energetska potrošnja za bazalni metabolizam najčešće se izračunava Harris-Benedictovom jednadžbom, a zlatni standard za procjenu energetske potrošnje je metoda dvostruko označene vode. Trenutačno se oko 45 nutrijenata smatra esencijalnima za čovjeka.
Prehrambeni standardi imaju brojne primjene koje se mogu svrstati u dvije kategorije: procjena i planiranje unosa. Rani standardi su definirali količinu koja sprječava nutritivni manjak, a noviji imaju za cilj spriječiti posljedice manjka i pridonijeti prevenciji bolesti. Prehrambeni standardi mijenjaju se u skladu sa znanstvenim spoznajama o povezanosti prehrane i zdravlja.
Keywords
energija; prehrambeni standardi; nutrijenti
Hrčak ID:
37973
URI
Publication date:
25.1.2008.
Visits: 9.798 *