Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Trinitarno-euharistijsko promišljanje o kršćanskoj inicijaciji

Ivica Raguž orcid id orcid.org/0000-0002-0083-0325 ; Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Đakovo, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 374 Kb

str. 537-561

preuzimanja: 958

citiraj


Sažetak

Kriza kršćanske vjere danas se na poseban način očituje u kršćanskoj inicijaciji. Nije teško ne uvidjeti kod većine vjernika gotovo potpunu ravnodušnost spram sakramenata kršćanske inicijacije, posebice spram krštenja i potvrde. Vjernici ne samo da ne znaju kad su kršteni ili primili potvrdu nego se dobiva dojam da ta dva sakramenta nemaju nikakve veze s njihovim sadašnjim življenjem vjere. Osim toga, krizi sakramenata kršćanske inicijacije nerijetko pridonosi i sama crkvena praksa: beznačajnost katekumenata, zapostavljanje sakramentalnoga pastorala, sakramentalni minimalizam, problematičan poredak sakramenta inicijacije, otuđenje teologije od liturgije i liturgije od teologije. Svi navedeni problematični vidovi kršćanske inicijacije zahtijevaju teološko promišljanje koje bi trebalo kritički sagledati postojeću praksu te ukazati na neke druge mogućnosti koje su već postojale u povijesti Crkve. Stoga ovaj članak namjerava pružiti trinitarno-euharistijsko utemeljenje kršćanske inicijacije koje se danas rijetko može susresti u dogmatskim, katehetskim i pastoralnim promišljanjima. To znači da se u ovom članku nećemo prvenstveno baviti povijesnim prikazom obreda kao ni analizom sadašnjih obreda kršćanske inicijacije. U središtu razmišljanja jest trinitarno-euharistijski pristup kršćanskoj inicijaciji s dogmatsko-teološkoga gledišta.
Prvi će dio predstaviti obrise teologije kršćanske inicijacije u Novom zavjetu i u prvim stoljećima Crkve. Vidjet ćemo da se krštenje uvijek shvaćalo kao događaj Duha Svetoga koji omogućuje zajedništvo s Ocem i s Kristovim tijelom, Crkvom. Krštenje se slavilo kao potvrda Duha Svetoga i kao ulazak u euharistijsko zajedništvo s trojedinim Bogom i Crkvom. Time se potvrđuje trinitarna struktura kršćanske inicijacije koja utemeljuje njezino jedinstvo i različitost. U drugom dijelu zadržat ćemo se na problematici uobičajene kršćanske inicijacije u Katoličkoj crkvi, koja je svoj današnji oblik počela dobivati u srednjovjekovlju. Srednjovjekovna praksa kršćanske inicijacije uzrokovala je mnoge probleme čije posljedice još i danas osjećamo u Crkvi. Jedan od glavnih razloga jest zaborav Trojstva. Prikazat ćemo određene negativne posljedice toga zaborava u kršćanskoj inicijaciji. U trećem i zadnjem dijelu pokušat ćemo obrazložiti važnost trinitarno-euharistijskoga poimanja kršćanske inicijacije koje bi trebalo prožimati cjelokupno poslanje Crkve, a napose teologiju i katehezu.

Ključne riječi

kršćanska inicijacija; Trojstvo; euharistija; krštenje; potvrda

Hrčak ID:

41021

URI

https://hrcak.srce.hr/41021

Datum izdavanja:

2.10.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.860 *