Izlaganje sa skupa
UČINAK PROBIOTIKA NA PROIZVODNE REZULTATE BROJLERSKIH PILIĆA
Aida Kavazović
orcid.org/0000-0003-1157-6382
; Veterinarski fakultet Sarajevo, Zmaja od Bosne 90, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
A. Gagić
; Zavod za zootehniku i peradarstvo, Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet Sarajevo, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Emina Rešidbegović
; Zavod za zootehniku i peradarstvo, Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet Sarajevo, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Fahira Alibegović-Zečić
; Zavod za zootehniku i peradarstvo, Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet Sarajevo, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
T. Goletić
orcid.org/0000-0002-4317-3433
; Zavod za zootehniku i peradarstvo, Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet Sarajevo, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Ć. Crnkić
orcid.org/0000-0001-6871-4534
; Zavod za zootehniku i peradarstvo, Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet Sarajevo, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Aida Kustura
orcid.org/0000-0003-0261-8771
; Zavod za zootehniku i peradarstvo, Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet Sarajevo, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Almira Softić
orcid.org/0000-0003-4284-2663
; Zavod za zootehniku i peradarstvo, Univerzitet u Sarajevu, Veterinarski fakultet Sarajevo, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Sažetak
Cilj istraživanja bio je ispitati utjecaj dodatka komercijalnog (Probios®) i pokusnog (kultura L. acidophilus izolirana iz acidofilnog mlijeka, inaktivirani pekarski kvasac, vitamin C i laktoza) probiotičkog preparata putem vode za piće na relevantne proizvodne parametre kod brojlerskih pilića u tovu. Ukupno 105 jednodnevnih pilića provenijencije Cobb 500 podijeljeno je u tri skupine (dvije pokusne i jedna kontrolna). Probiotički tretman obje pokusne skupine pilića provođen je prva tri dana života i trodnevno pri vakcinacijama pilića (dan prije, na dan i dan nakon vakcinacije). Tijekom cijelog pokusnog perioda pilići su hranu i vodu dobivali ad libitum, pri čemu su hranjeni s tri vrste krmnih smjesa (starter, grover i finišer).
Korištenje eksperimentalnog i komercijalnog probiotika rezultiralo je na kraju tova od 42 dana povećanjem prosječne tjelesne mase i prirasta te boljom konverzijom hrane. Iskazano kroz vrijednosti proizvodnog indeksa (EPI), najbolje proizvodne rezultate tova ostvarili su pilići tretirani eksperimentalnim probiotikom. Pilići pokusnih skupina ostvarili su veću prosječnu masu obrađenog trupa i bolji randman u odnosu na piliće kontrolne skupine.
Ključne riječi
probiotici; brojlerski pilići; tov; proizvodni rezultati
Hrčak ID:
41291
URI
Datum izdavanja:
15.8.2009.
Posjeta: 3.541 *