Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Neke izmjene i dopune u kanonskom pravu prema „Ecclesiae Sanctae"

Franjo Cvetan


Puni tekst: hrvatski pdf 2.872 Kb

str. 244-251

preuzimanja: 572

citiraj


Sažetak

Papa Pavao VI izdao je na vlastitu pobudu apostolsko pismo Ecclesiae Sanctae 6. kolovoza 1966. na blagdan Preobraženja Gospodinova, kojim proglašuje propise za izvršenje saborskih dekreta i to: »Christus Dominus« o pastirskoj službi biskupa u crkvi, »Presbyterorum Ordinis« o službi i životu svećenika, »Perfectae caritatis« o obnovi redovničkog života i »Ad gentes divinitus« o misijskom djelovanju Crkve. Apostolsko pismo je razdijeljeno na tri dijela. Prvi dio obuhvaća propise koji se odnose na pastirsku službu biskupa i na službu i život svećenika, drugi dio o obnovi redovničkog života a treći dio o misijskom djelovanju Crkve.
U samom apostolskom pismu stoji da propisi zadobivaju obaveznu snagu dana 11. listopada 1966. na blagdan Materinstva bl. Djevice Marije.
U ovom predavanju osvrnut ću se nakratko i općenito samo na neke izmjene i dopune u kanonskom pravu koje donose propisi ovoga apostolskog pisma, a nalaze se u njegovom prvom dijelu, i to s razloga što mi kratkoća vremena određenog za ovo predavanje ne dopušta da opširnije govorim o svim izmjenama i dopunama.

Ključne riječi

Hrčak ID:

41299

URI

https://hrcak.srce.hr/41299

Datum izdavanja:

10.10.1967.

Podaci na drugim jezicima: latinski

Posjeta: 1.177 *