Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Mensa Verbi Dei

Franjo Carev


Puni tekst: hrvatski pdf 3.508 Kb

str. 297-306

preuzimanja: 531

citiraj


Sažetak

Službu Levija i njegovih sinova Stari zavjet izražava sadržajno i kratko ovim riječima: »Zakone tvoje uče oni Jakova, naputke tvoje Izraela. Prinose ti kžd, žrtve paljenice na tvojemu žrtveniku« (Ps 33, 10). Ove riječi možemo primijeniti i na svećenike Novog zavjeta. I oni obavljaju žrtveni kult i oglašuju zakone i zapovijedi Gospodnje. Ono što je Bog nakanio oglasiti ljudima bilo je spočetka povjereno sinagogi a potom Crkvi. Službenici su Crkve »službenici riječi« (Lk l, l sl.). Naviještanje riječi Božje nije prikaz neki apstraktnih istina o Bogu koje nemaju veze s poviješću. Zadatak je kršćanskog naviještanja riječi Božje da saopći ono što se dogodilo, da izruči poruku. Službenik riječi ne govori u svoje ime niti samovoljno. Ni sama Crkva ne govori svojom punomoći, nego po nalogu Božjem; ona je službenica a ne gospodarica riječi Božje. Ukoliko je ona službenica, utoliko ispunjava prvu funkciju propovijedanja, tj. oglašuje ono što je Bog učinio, otkrio i obećao.
Svećenik kojemu je povjeren kult i služba riječi prinosi euharistijsku žrtvu, ali on uz to i poučava. Pored euharistijske hrane on vjernicima treba da pruža i jelo riječi Božje. On je minister verbi i minister sacramenti. Kao službenik riječi Božje on s pripremljenog stola dijeli hranu vjere.
Svećenikova je služba da vjernicima otvara blago riječi Božje pohranjenje u knjigama Svetog pisma, da otključa njezina vrela te je narod razumije, pouči ga kako će rukovati s knjigom nad knjigama.

Ključne riječi

Hrčak ID:

41471

URI

https://hrcak.srce.hr/41471

Datum izdavanja:

14.2.1967.

Posjeta: 970 *