Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Pojam obnove i zrelosti kršćanskoga života po sv. Pavlu

Antun Kresina ; Teologija u Rijeci - Područni studij Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 2.764 Kb

str. 315-322

preuzimanja: 412

citiraj


Sažetak

Danas se u Crkvi radi na obnovi cjelokupnog života i djelovanja. Budući da je čovjek uvijek bio i jest u središtu crkvenog nastojanja, čime se kršćanski humanizam smije ponositi, to i ovo pokoncilsko oživljavanje i obnavljanje treba zahvatiti i obnovu čovjeka pojedinca. Crkva se obnavlja upravo obnovom svakog od nas, njezinih članova. Što zapravo razumijevamo pod obnovom čovjeka? Taj su pojam dužni raščistiti psiholozi i pedagozi, a kada se radi o obnovi kršćanina, njima se nužno imaju pridružiti i učitelji duhovnoga života. No jedva je moguće u potpunosti shvatiti smisao kršćanske obnove bez osvrta na izvore kršćanske misli.
Cilj nam je dati kratak pregled poimanja kršćanske obnove i njezinoga nužnog efekta, kršćanske zrelosti prema sv. Pavlu, drugom utemeljitelju, kako ga s pravom neki zovu, kršćanske misli i uopće kršćanstva. Takav pregled može doprinijeti ne samo boljem pristupu uvijek bogatoj misli Apostola već može uvelike doprinijeti shvaćanju kršćanske obnove kao na ontičkom tako i na etičko-moralnom području.

Ključne riječi

Hrčak ID:

41473

URI

https://hrcak.srce.hr/41473

Datum izdavanja:

14.2.1967.

Posjeta: 815 *