Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

PRIMJENA ELEKTRONSKOG NOSA U ODREĐIVANJU GEOGRAFSKOG PODRIJETLA MEDA

Frane ČAČIĆ ; Department of Process Engineering, Faculty of Food Technology, Franje Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Ljiljana PRIMORAC ; Department of Food and Nutrition Research, Faculty of Food Technology, Franje Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Daniela KENJERIĆ orcid id orcid.org/0000-0002-4847-6599 ; Department of Food and Nutrition Research, Faculty of Food Technology, Franje Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia
Simona BENEDETTI ; Department of Food Science and Technologies, University of Milan, Via Celoria 2, 20133 Milan, Italy
Milena L. MANDIĆ ; Department of Food and Nutrition Research, Faculty of Food Technology, Franje Kuhača 18, HR-31107 Osijek, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 1.160 Kb

str. 19-20

preuzimanja: 1.108

citiraj


Sažetak

Hlapive komponente meda analizirane su pomoću elektronskog nosa s ciljem utvrđivanja aromatskog profila. Ukupno je analizirano 49 uzoraka bagremovog meda (Robinia Pseudoacacia L.) i 16 uzoraka kestenovog (Castanea sativa Mill.) meda. Botaničko podrijetlo kao i fizikalno-kemijski parametri analizirani su u aktreditiranom laboratoriju, a geografsko podrijetlo uzoraka utvrđeno je od samih pčelara kroz razgovor. S ciljem utvrđivanja razlika među uzorcima
istog botaničkog, ali različitog geografskog podrijetla podaci dobiveni analizom pomoću elektronskog nosa obrađeni su statistički i metodom analize osnovnih komponenata (PCA). PCA analiza je pokazala da uzorci iz geografsko bliskih regija pokazuju težnju grupiranja, dok uzorci sa udaljenijih lokacija pokazuju različitosti unatoč istom botaničkom podrijetlu. Ovakvi rezultati ukazuju na mogućnost primjene elektronskog nosa kao alata za određivanje geografskog podrijetla meda.

Ključne riječi

med; elektronski nos; geografsko podrijetlo

Hrčak ID:

41574

URI

https://hrcak.srce.hr/41574

Datum izdavanja:

26.6.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.230 *