Pregledni rad
MOGUĆNOSTI UZGOJA VELIKIH MORSKIH RAKOVA (HLAP, JASTOG)
I. Strunjak-Perović
E. Teskeredžić
M. Tomec
Sažetak
Potkraj 19. stoljeća u Europi i u Sjevernoj Americi započeo je eksperimentalni rad na uzgoju velikih morskih rakova. Velika potražnja za mesom tih rakova te njihova visoka cijena ponukali su mnoge ustanove na proučavanje mogućnosti komercijalne proizvodnje u raznim dijelovima svijeta. Za pokuse su najčešće uzimani hlapovi (Homarus sp.), pa o njima danas ima i najviše podataka. Uzgoj se jastoga (Palinurus elephas), zbog kompliciranoga ličinačkog stadija, za sada odvija uglavnom u eksperimentalnim uvjetima. Unatoč obećavajućim rezultatima, ova akvakulturna djelatnost povezana je s brojnim problemima (dugo razdoblje za postizanje konzumne veličine, gubitak jajašaca zbog stresa, osjetljivost u tijeku procesa presvlačenja, kanibalizam). Da bi se ti problemi sveli na minimalnu mjeru, provode se različita istraživanja kao što su npr. utjecaj temperature, svjetla, način prehrane, hormonska regulacija učestalosti presvlačenja. Iako u Jadranu obitavaju i hlap i jastog, u literaturi nema podataka o njihovu uzgoju kod nas. S obzirom na uvjete koje nam pruža naše more, postoje realne mogućnosti za razvoj proizvodnje rakova. Na taj bi se način ova delikatesa učinila dostupnijom širemu sloju stanovništva, te bi mogla biti veoma cijenjeni izvozni proizvod.
Ključne riječi
Hrčak ID:
4282
URI
Datum izdavanja:
1.9.1999.
Posjeta: 4.815 *