Original scientific paper
SIMULACIJA PROBAVE BJELANČEVINA PASTRVA BRZA I JEFTINA METODA ZA ODREĐIVANJE KAKVOĆE RIBLJEG BRAŠNA I PRIKAZIVANJE NEISPITANIH IZVORA BJELANČEVINA U HRANI ZA VODENE ORGANIZME
M. Bassompierre
A. Kjrer
E. McLean
Abstract
Ovaj rad prikazuje novi in vitro probavni sustav, koji simulira želučanu i crijevnu probavu u pastrva. Metoda je razvijena kako bi vrednovala utjecaj želučane faze probave na degradaciju triju vrsta ribljega brašna različite kakvoće. Rezultati pokazuju da dvofazna gastrointestinalna probava povećava diskriminatornu snagu sustava u usporedbi s jednofaznom crijevnom probavom. Tehnika in vitro pokazala se superiornom i u usporedbi sa sustavom pH-STAT. Prikazana metoda osigurava etički i financijski pogodno sredstvo za brzo vrednovanje ribljega brašna, a potencijalno i drugih izvora bjelančevina u hrani za vodene organizme.
Keywords
Bjelančevine; pastrva; probavljivost; metodologija; riblje brašno; riblja hrana
Hrčak ID:
47924
URI
Publication date:
18.12.1997.
Visits: 2.245 *