Pregledni rad
POTREBE I VAŽNOST MASNIH KISELINA U HRANIDBI RIBA
I. Bogut
A. Opačak
Sažetak
Prema potrebama za esencijalnim masnim kiselinama ribe se mogu svrstati u tri skupine.
Za ribe iz porodice Salrrwnidae (Oncorhynhcus kisutch, O. keta, O. nerka i O. tshawytscha) esencijalna je 18 : 3 ω u količini od 1 %. Isti učinak glede prirasta i hranidbenog koeficijenta postiže se dodatkom VNMK (visokonezasićenih masnih kiselina) ω 3 reda u količini od 9,5 %. Zahtjevnija od ostalih riba za 20 : 5 ω 3 i 22 : 6 ω 3 jest kalifornijska pastrva (Oncorhynhcus mykiss) čije potrebe iznose 1 %.
Za ribe iz porodice Coregonidae (Coregonus lavaretus, C. peled i C. nasus) esencijalna je 18:3 ω 3 u količini od 1 % ili kombinacija 20 : ω 3 (0,25 %) i 22 : 6 ω 3 (0,25 %).
Toplovodne ribe iz porodice Anguillidae (Anguilla anguilla i A. japonicat, Cyprinidae (Cyprinus carpio), Ictaluridae (letalurus punctatus) imaju potrebe za 18 : 2 ω 6 i 18 : 3 ω 3 u količini od 1 - 2 % ili VNMK 0,5 - 1 %.
Masne kiseline ω 6 reda (18 : 2 ω 6 ili 20 : 4 ω 6) bitne su za ribe iz porodice Cichlidae (Tilapia zillii i Orechromis nilaticus) u iznosu od 1 %.
Morske ribe Rhombus maximus i Pagnus major postižu najbolji prirast kada s hranom dobiavju VNMK ω 3 reda do 2 %.
Ranketljive masti, eruka-kiselina iz repičinog ulja, gosipol i ciklopropenoidna kiselina iz ulja sjemenki pamuka dodani u riblju hranu uzrokuju zaostajanje u porastu i patološke promjene na jetri, bubrezima, srcu i škrgama riba.
Ključne riječi
slatkovodne ribe; morske ribe; masne kiseline omega 3 i omega 6 reda; ranketljivost masti
Hrčak ID:
48116
URI
Datum izdavanja:
30.6.1996.
Posjeta: 2.236 *