Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Terapija bola nakon lumbalne discektomije

Saša Rapan ; Odjel za ortopediju, Klinički bolnički centar Osijek, Osijek, Hrvatska
Savo Jovanović ; Odjel za ortopediju, Klinički bolnički centar Osijek, Osijek, Hrvatska
Ivan Vidaković ; Odjel za ortopediju, Klinički bolnički centar Osijek, Osijek, Hrvatska
Radivoje Radić ; Katedra za anatomiju, Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 601 Kb

str. 60-64

preuzimanja: 1.234

citiraj


Sažetak

Cilj: Svrha istraživanja utvrditi je moguću prednost primjene Tramadoluma, Diclofenacuma i Dexamethasonuma u liječenju postoperacijskog bola nakon lumbalne discektomije u odnosu na uobičajenu postoperacijsku primjenu Tramadoluma i Metamizolum Natricuma.
Metode: Istraživanjem je obuhvaćeno 46 ispitanika prosječne životne dobi od 45.29 ± 14.06 godina. U svih ispitanika učinjena je otvorena lumbalna discektomija. U prvoj skupini od 23 bolesnika postoperacijski su primjenjivani Tramadolum i Metamizolum Natricum, a kod druge skupine od 23 bolesnika Tramadolum, Dexamethasonum i Diclofenacum. Obrazac za praćenje postoperacijskog bola sastojao se iz dva dijela: prvog, koji je ispunjavao liječnik i koji je sadržavao podatke o kliničkom nalazu, dok je drugi dio obrasca ispunjavao bolesnik i bilježio podatke o preoperacijskom bolu te bolne smetnje dva dana i osam dana nakon operacije, stupnjujući ih prema skali od 0 do 10. U statističkoj obradi rabljen je program Statistica 5.0. Značajnost razlika određivana je Studentovim t-testom za nezavisne uzorke, dok se značajnost razlika između pojedinih uzoraka s obzirom na bolnost i vrijeme anketiranja utvrđivala Studentovim t-testom za zavisne uzorke.
Rezultati: Rezultati istraživanja neovisno o mjerenju preoperacijskog bola govore da skupina ispitanika tretirana Tramadolumom, Dexamethasonumom i Diclofenacumom ima značajno manju bolnost u području noge (p < 0.01), dok je bolnost u križima nešto manja, još uvijek u području statističke značajnosti (p = 0.03; p = 0.01) u odnosu na skupinu ispitanika tretiranih Tramadolumom i Metamizolum Natricumom.
Rasprava: Rezultati istraživanja potvrđuju učinkovitost i prednost kombinirane primjene Tramadoluma, Diclofenacuma i Dexamethasonuma u kupiranju postopercijskog bola nakon lumbalne discektomije u odnosu na primjenu Tramadoluma i Metamizolum Natricuma.

Ključne riječi

discektomija; postoperativna terapija; VAS skala

Hrčak ID:

48839

URI

https://hrcak.srce.hr/48839

Datum izdavanja:

1.3.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.135 *