Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Zdravstvena ispravnost sladoleda na području Grada Dubrovnika u razdoblju od 2006. do 2008. godine

Jakov Zadre
Aleksandar Racz orcid id orcid.org/0000-0002-3118-2623 ; Zdravstveno veleučilište, Mlinarska 38, Zagreb
Lana Feher Turković


Puni tekst: hrvatski pdf 1.942 Kb

str. 67-71

preuzimanja: 1.284

citiraj


Sažetak

S epidemiološkog stajališta sladoled je vrlo rizična namirnica što pokazuje podatak da je u 2006. godini 18,6% (520/2796) istraživanih uzoraka na ukupnom tržištu RH bilo mikrobiološki, a time i zdravstveno neispravno. S obzirom na dalekosežne zdravstvene, ali i gospodarske i promidžbene posljedice koje bi imala alimentarna infekcija i intoksikacija u jeku turističke sezone, cilj rada bio je
analizirati podatke o mikrobiološkoj ispravnosti sladoleda iz 9 slastičarni s područja Grada Dubrovnika praćene kroz tri kalendarske godine. Tijekom 2006. godine bilo je neispravno 13,58% (11/70)
istraživanih uzoraka. Kao uzrok zdravstvene neispravnosti predstavnici iz obitelji Enterobacteriaceae su navedene u 8 uzoraka (9,87%), Staphylococcus aureus u 3 uzorka (3,7%), te aerobne mezofilne bakterije također u 3 uzorka (3,7%). Tijekom 2007. godine 13,86% (14/87) istraživanih uzoraka bilo je zdravstveno neispravno zbog prisutnosti predstavnika iz obitelji Enterobacteriaceae u 13 uzoraka (12,87%), te aerobnih mezofilnih bakterija u 2 uzorka (1,98%). Tijekom 2008. godine 9,46% (7/67) istraživanih uzoraka bilo je zdravstveno neispravno i to zbog prisutnosti predstavnika iz obitelji Enterobacteriaceae u šest uzoraka (8,1%), aerobnih mezofilnih bakterija u dva uzorka (2,7%) te zbog nalaza Staphylococcus aureus u jednom uzorku (1,35%). Niti iz jednog uzorka nisu bile izolirane Salmonella spp. i Listeria monocytogenes. Rezultati upućuju na poboljšanje mikrobiološke ispravnosti
sladoleda, uz potrebu posvećivanja dodatne pojačane pozornosti higijeni tijekom proizvodnje, čuvanja i rukovanja sladoledima kako bi se dodatno smanjio broj uzoraka u kojima su utvrđeni predstavnici iz
obitelji Enterobacteriaceae.

Ključne riječi

sladoled; mikrobiologija hrane; salmoneloza; trovanje stafilokokom; analiza hrane

Hrčak ID:

49473

URI

https://hrcak.srce.hr/49473

Datum izdavanja:

22.3.2010.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.926 *