Pregledni rad
PATOGENI MIKROORGANIZMI I TOKSINI KOJE PRENOSE ŠKOLJKAŠI IZ ONEČIŠĆENIH PODRUČJA — ZOONOZE
V. Čadež
E. Teskeredžić
Sažetak
Školjkaši su često krivci za otrovanje ljudi hranom. U sat vremena jedan školjkaš može profiltrirati osam litara vode. U njoj se tijekom filtriranja vode zadržavaju hrana, akumuliraju se čestice fitoplanktona i razni mikroorganizmi. Neki od mikroorganizama mogu preživjeti u dagnji tako što prijeđu u vegetativni stadij. Ako takvog školjkaša pojede čovjek, u njegovu organizmu mikroorganizam prelazi iz vegetativnog u aktivni stadij i počinje se umnožavati. To u ljudi često rezultira bolestima kao što su trbušni tifus, hepatitis A, salmoneloze, šigeloze, gastroenteritisi i sl. Nadalje, konzumiranje školjkaša kontaminiranih toksičnim algama (dijatomejama, dinoflagelatima) uzrokuje različita otrovanja, a konzumiranje školjkaša iz područja onečišćenih produktima antropogenoga djelovanja može uzrokovati otrovanje teškim metalima.
Ključne riječi
školjkaši; zoonoze; virusi; bakterije; fitoplankton; toksini
Hrčak ID:
4661
URI
Datum izdavanja:
20.12.2005.
Posjeta: 5.928 *